Naplata doprinosa u aprilu i maju pala za oko 10 posto

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zastoj privrednih aktivnosti na području Federacije BiH uzrokovan pojavom korona virusa uticao je i na priliv sredstava Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja, no iz tog zavoda poručuju kako isplata penzija nije ugrožena.

Po riječima glasnogovornika Zavoda PIO Tomislava Kvesića, naplata doprinosa u aprilu pala je za 12,5 posto, a u maju za 10 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

”Zavod je od početka ove godine prešao na trezorski način poslovanja i tada smo prenijeli viškove sredstava od 42,5 miliona maraka i te smo viškove iskoristili za isplatu penzija u aprilu i maju. Vjerovatno ćemo i sljedećih mjeseci morati koristiti dodatna budžetska sredstva kako bi isplata bila uredna”, izjavio je Kvesić.

Istakao je kako sama isplata penzija nije ugrožena, samo je pitanje na koji način će Vlada FBiH osigurati nedostajuća sredstva ako dođe do daljnjeg pada naplate doprinosa.

Kvesić je podsjetio da je zbog pandemije korona virusa u 2020. godini izostalo redovno usklađivanje penzija s realnim rastom BDP-a i indeksom potrošačkih cijena.

”Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih korona virusom određeno je da ove godine neće biti usklađivanja penzija, s tim da taj zakon prestaje važiti 60 dana nakon prestanka stanja nesreće. Mi u ovom trenutku nismo sigurni što će biti poslije toga. Nadamo se da će Vlada i Parlament izaći s jasnim tumačenjem Zakona, pa ćemo vidjeti kakav će stav zauzeti oko usklađivanja penzija”, kazao je glasnogovornik Zavoda PIO.