20 C
Tuzla
01.12.2023.

Napreduju radovi na izgradnji osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli

Nakon što je prije više od deset godina inspekcija proglasila neuslovnim tadašnju zgradu Muzičke škole u Tuzli, te je zatvorila, uprava škole godinama je koristila prostorije u OŠ Centar kao alternativu kako bi se održao razvoj muzičke kulture i obrazovanja u ovom gradu.

U OŠ “Centar” funkcionišu tri škole pod jednim krovom i samim tim to vam govori da se radi o jednoj ozbiljnoj situaciji kada je u pitanju izvođenje nastave i cjelokupna organizacija, gdje smo mi morali našim internim pregrađivanjima stvorimo iole normalne uslove za odvijanje nastave”, kazao je Dejan Milkunić, direktor Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

Izgradnja nove zgrade zapravo je jedna prekretnica u muzičkom obrazovanju, a predstavlja i prvi korak ka obnovi umjetničkog stvaralaštva kako u Tuzli, tako i cijelom Tuzlanskom kantonu. Osim što je dodatni podstrek mladim ljudima, izgradnja ove škole obilježit će živote trenutnih, ali i budućih profesora, učenika i muzičara. Također, u okviru škole bit će izgrađena i prva koncertna dvorana u Bosni i Hercegovini.

Po prvi put u TK i širokoj regiji pa čak i u BiH bit će izgrađenja i namjenska koncertna dvorana koja će služiti za sve ekskluzivne javne događaje u TK i Bosni i Hercegovini. Značit će jedan veliki preokret koji se desio nakon 64 godine”, ističe Milkunić.

Iako je prema prvobitnom planu rok za izgradnju Muzičke škole bio 31. decembar prethodne godine, zbog problema na koju su naišli izvođači radova u pripremnoj fazi, donesena je odluka da se rok izgradnje produži do sredine marta, a nastava u novom objektu trebala bi početi u novoj školskoj godini. Za prvu fazu izgradnje, Vlada TK-a je obezbijedila oko 1,5 milion KM dok je UNDP-a donirao 100.000 dolara, a Grad Tuzla 70.000 KM. Osim izdvojenih sredstava za izgradnju, i uređenje škole, izdvojena su i sredstva za nabavku novih instrumenata.

Još škola je u vidu odštete dobila 400.000 KM što smo usmjerili u nabavku instrumenata ove dvije škole, jer nismo htjeli samo da izgradimo objekat, nego da na neki način instrumente nabavimo, a svakako ćemo spram mogućnosti u vidu kapitalnih ulaganja nastaviti da ulažemo u ovu školu”, istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK.

Pored svih problema na koje su godinama nailazili kako učenici, tako i nastavno osoblje, ali i uprava škole, broj djece koji je želio pohađati ovu školu uvijek je bio dovoljan, a s obzirom na to da izainteresovanost djece ne manjka, izgradnjom nove zgrade steći će se uslovi i za otvaranja novih odsjeka.

Vezane vijesti

TUZLA