8.3 C
Tuzla
04.10.2022.

Naredne sedmice iznošenje žalbe na presudu za zločine u Vlasenici

U petak, 2. septembra, pred Apelacionim vijećem Državnog suda zakazana je sjednica na kojoj će se iznositi žalbe na prvostepenu presudu, kojom je Predrag Bastah osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva 34 osobe počinjena 1992. godine u Mračnom dolu kod Vlasenice.

U martu ove godine Bastah je, kao pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), nepravosnažnom presudom proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice.

Prema ovoj presudi, Bastah je u periodu od 21. aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u ubistvu 34 civila bošnjačke nacionalnosti tako što je, uz prijetnju puškom, usmjeravao civile na mjesto gdje su ubijeni.

Navedeno je da je Bastah obezbjeđivao mjesto strijeljanja, da nije sam poduzeo radnje likvidacije, već je učestvovao kao saizvršilac.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Bastaha na 20 godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Istog dana, pred Sudom BiH planirano je iznošenje završnih riječi Odbrana Radojice Ristića i Miodraga Mitrašinovića, optuženih za ubistvo 20 putnika u Višegradu, otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Zajedno s njima, za ove zločine optuženi su Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Petko Inđić.

Naredne sedmice pred Sudom BiH nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Kalinoviku, Varešu, Bijeljini, Kotor-Varoši, te Zvorniku i Prijedoru.

Izvor: RTV Slon/BIRNBH

POSLJEDNJE DODANO