13.9 C
Tuzla
03.10.2022.

Naredne sedmice početak suđenja za zločine počinjene u Ključu, Prijedoru i Teočaku

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice planiran je početak suđenja za ratne zločine počinjene u Ključu i Teočaku, te u Prijedoru 1992. godine.

Početak suđenja u predmetu protiv Boška Unčanina, Dragana Despota i Marinka Miljevića planiran je u srijedu, 7. septembra.

Prema optužnici potvrđenoj u decembru 2020. godine, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. juna 1992. u mjestu Velagići, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje, istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

U četvrtak, 8. septembra, zakazan je početak obnovljenog suđenja Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću. Njima je ranije Apelaciono vijeće Državnog suda u osuđujućem dijelu ukinulo nepravosnažnu presudu te im odredilo ponovno suđenje.

Oni su zajedno s Rankom Babićem bili optuženi kao nekadašnji pripadnici VRS-a te osuđeni na ukupno pet godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. godine u zaseoku Bukvik kod Prijedora. Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajući dio presude prema kojoj je Ranko Babić oslobođen optužbe, a Bilbija i Adamović oslobođeni jednog dijela optužbe.

Početak suđenja zakazan je i u predmetu protiv Dževada Avdičevića, Ahmeda Hadžajlića i Izeta Ikanovića – u petak, 9. septembra. Oni su ranije negirali krivicu za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine, dok optuženi Muharem Efendić zbog zdravstvenih razloga nije pristupio ročištu.

Pred Sudom BiH je u ponedjeljak, 5. septembra, planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Jure Kordića i osmorice optuženih za zločine koje su u Mostaru tokom 1993. i 1994. godine počinili kao pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok je u utorak, 6. septembra, planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva u predmetu protiv Ratka Đurkovića, kojem se sudi za napad izveden u julu 1992. godine na Tursunovo Brdo u općini Ugljevik.

Iznošenje završne riječi Odbrane Momčila Tešića planirano je u srijedu, 7. septembra. On je optužen kao bivši pripadnik Vojne policije za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Zvorniku, Kotor-Varoši, Bosanskoj Gradiški, Doboju, Tesliću, Vitezu, Višegradu, Bratuncu, Kalinoviku, Orašju, Donjem Vakufu, Foči, Vlasenici, Ilijašu, Sokocu, Vogošći, Hrasnici kod Sarajeva, Lukavcu, Bosanskom Novom i Vitezu.

RTV Slon/Birn

POSLJEDNJE DODANO