26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Naredne sedmice počinje suđenje Selmi Cikotiću

Čitanjem optužnice pred Državnim sudom u utorak, 15. februara, počet će suđenje Selmi Cikotiću, ministru sigurnosti BiH optuženom za zloupotrebu položaja, koji se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

Kako je ranije navedeno iz Tužiteljstva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra odbrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, stoji u optužnici.

Kako je navedeno, Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Cikotić se u januaru izjasnio da nije kriv.

Za petak, 18. februara, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Dragana Vikića, koji se, zajedno sa Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem, tereti za ubistvo osam pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, Tesliću, Vlasenici, Doboju, Brčkom, Kalinoviku, Orašju, Donjem Vakufu, Konjicu, Sokocu te Glamoču i Vogošći.

Vezane vijesti

TUZLA