Naredne sedmice presude za zločine u Srebrenici i Mostaru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Državnom sudu naredne sedmice je zakazano izricanje presude Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Bogdanoviću će presuda po optužnici koja ga tereti da je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995., biti izrečena u ponedjeljak, 25. marta.

Apelaciono vijeće Državnog suda će u četvrtak, 28. marta, izreći drugostepenu presudu Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

Puljić je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva i ukinulo tu odluku, te se suđenje vodilo iznova.

Sjednica pred Apelacionim vijećem, na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Dragan Janjić osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u Foči, zakazana je za utorak, 26. mart.

Janjić je prvostepenom presudom iz oktobra 2018. proglašen krivim da je kao pripadnik policije u augustu 1992. udarao, a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina, dok je oslobođen optužbi za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, koji se terete za zločin počinjen na području Zvornika, 29. marta će iznijeti završne riječi.

U optužnici je navedeno da Halilović kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica nije poduzeo radnju obavještavanja nadređenih niti mjere da se kazni ubistvo 12-godišnjeg dječaka u zaseoku Bajrići, za šta se tereti Veseli.

U narednoj sedmici je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Bužimu, Tesliću, Foči, Brčkom, Bosanskoj Krupi, Donjem Vakufu, Ilijašu, Vlasenici, Rudom, Zvorniku, Rogatici i Sarajevu, piše BIRN BiH.