Narednih sedam dana Sarajevska hagada u Ateljeu Ismet Mujezinović

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Najpoznati artefakt koji posjeduje Zemaljski muzej BiH Sarajevska hagada, rijedak je primjerak zbirke vjerskih propisa i predanja. Sastoji se iz tri dijela, ilustracija, molitvi i pjesama. Po svojim umjetničkim vrijednostima te historijskom značaju zauzima vodeće mjesto. Prije Zemaljskog muzeja BiH, u čijem je posjedu od 1894. godine, pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

“To je skup molitvi koje su sečitale za obilježavanja sedr večere, na početku proslave Pesaha. Sarajevska hagada je hebrejski iluminirani rukopis iz sredine 14. stoljeća. Nastala je u Španjolskoj a završila je u Sarajevu gdje je pronašla svoj trajni dom” – istakla je Ana Marić, načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH.

O rijetkosti i značaju hagade govori i činjenica da ih u svijetu ima samo 14. Sarajevska hagada je ručno oslikana i sve molitve ispisane su ručno. O bogatstvu jevrejske zajednice u Tuzli i na ovom pordučju svjedoče brojni spisi, spomenici kulture, ali priče, a naročito poznata je ona o velikoj ljubavi Envera Šiljka i Fride Laufer. Sarajevska hagada je kulturno blago koje kazuje priču i povijest Jevreja sefarda u Evropi. Ona ne samo da je jedan od najznačajnijih primjera jevrejskog naslijeđa i srednjovjekovne umjetnosti u Evropi, već nijemi svjedok povijesti i mnogih turbulentnih momenata iz prošlosti, riječi su generalne direktorice UNESCO-a o sarajevskoj hagadi.

“Bitno je da nove generacije znaju kakva je to ljubav između BiH i ljudi koji tu žive, koliko smo povezani, naš zajednički život koji je opstajao i u najtežim vremenima. Prvi i Drugi svjetski rat, pa i ovaj posljednji. Svi smo tu i pomažemo jedni drugima” – kazao je Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzla.

Nova publikacija Sarajevske hagade ima univerzalnu poruku o jednakosti i uvažavanju svake kulture  i svakog individualca i uvrštena je u UNESCO-ov registar Memorije svijeta koji sadrži stotine izabranih primjera najvrednijeg materijalnog kulturnog naslijeđa. Narednih sedam dana izložba “Tri života sarajevske hagade” bit će otvorena za javnost u galeriji Ismet Mujezinović u Tuzli. Autori su Aleksandra Bunčić i Mirsad Sijerić.