18 C
Tuzla
19.08.2022.

Narod i Pravda TK: Borci i njihove porodice u TK svoja prava dobijaju “na rate”

Boračka populacija, ali i članovi njihovih porodica, zaslužuju veliko poštovanje i status koji im garantuje prava i privilegije. Takvo nešto treba da postane, ili je davno trebalo, standardizovano i opće prihvaćeno, a ne da se “na rate” igra sa njihovim osjećajima.

Narod i Pravda Tuzlanskog kantona podržava prava kojim se izražava poštovanje boračkoj populaciji, ali na temeljit način i s ciljem dugoročnog rješavanja određenih pitanja te populacije.

Odluka Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona o dodatnom bodovanju na konkursu za zapošljavanje dva mjeseca pred izbore ne samo da predstavlja otvorenu manipulaciju nego i potencijalno opasnu provokaciju usmjerenu prema izazivanju određenih negativnih emocija i frustracije šire javnosti usmjerene prema onima koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Vrijeme je da prema veteranima pokažemo poštovanje, a ne da ih odlukama “gurnemo” na sud javnosti da njihova zapošljavanja se mogu tumačiti kao “uhljebljenje”, a radi se konzumiranju zagarantovanih prava.

Nadamo se da će buduće djelovanje Vlade TK biti iskrenije i konkretnije, te da će se kroz nove Zakone od dopunskim pravima boraca-branitelja regulisati brojna prava ove populacije.

Prije nekoliko dana Skupština Kantona Sarajevo je donijela novi Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja, kojim su uveliko proširena i uređena brojna prava za pripadnike ove populacije.

U izradi novog zakona, nakon javne rasprave, učestvovali su svi zastupnici, kako pozicija tako i opozicija, te je u zakonski tekst ugrađeno i nekoliko ranijih zastupničkih inicijativa.

Nadamo se da će i u Tuzlanskom kantonu, najmnogoljudnijem u BiH, a samim tim i sa najvećim brojem boračke populacije, uskoro zaživiti sistem u kojem će boračka populacija ostvariti prava koja im zasluženo pripadaju, navodi se u saopštenju za javnost.

POSLJEDNJE DODANO