Nasilje nad djecom u Pazariću: Fadil Novalić zatražio hitno postupanje Tužilaštva

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, danas se pismeno obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji zatraživši od nje da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostima, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se odnose na sveukupna dešavanja u JU Zavod za zabrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine –  Pazarić.

-Kao i sve građane i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića danas objavljene u javnosti. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije danas obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, odlučio sam zatražiti pomoć Tužilaštva – poručio je Novalić.

U pismu tužiteljici se, također, navodi da „postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, počinjenih od strane službenih i/ili odgovornih osoba kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu“.

-Obraćam vam se u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijama u pogledu poštivanja prava korisnika, uslova smještaja, tretmana i liječenja korisnika i svih ostalih činjenica i okolnosti u vezi sa njihovim boravkom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić – napisao je, između ostalog, premijer glavnoj tužiteljici.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja i  nauke premijer je zatražio informaciju o stvarnom i činjeničnom stanju u Zavodu Pazarić. Ova informacija bi trebala biti razmatrana na sjednici koja je zakazana u petak, 22. novembra 2019. godine.