0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Nastavak uređenja najkritičnijih tačaka na kojima plavi rijeka Tinja

Agencija za vodno područje (AVP) rijeke Save nastavlja sa uređenjem najkritičnijih tačaka na kojima plavi rijeka Tinja u Srebreniku, a naredna lokacija je u Mjesnoj zajednici Špionica, piše Fena.

Radovi bi, prema najavi direktora Agencije Sejada Delića, trebali početi sredinom oktobra, odnosno nakon završene žalbene procedure.

– Odabrali smo izvođača, ali čekamo zbog procesa žalbe. Očekujemo da će za deset ili 15 dana biti riješeno to pitanje, a tada mogu i radovi krenuti – rekao je Delić tokom posjete Srebreniku gdje je sa stručnjacima iz Agencije obišao kritične lokacije na Tinji.

Najavio je da će za sve lokacije pokušati uraditi projektu dokumentaciju te ih uvrstiti u ovogodišnji finansijski plan, a lokacije za čiju sanaciju će biti potrebna značajnija sredstva u plan za narednu godinu.

– Nakon junskih poplava donijeli smo rebalans plana i finansijskog plana sa ciljem da se određena sredstva preusmjere u Tuzlanski kanton, prvenstveno na dva vodotoka prve kategorije, rijeke Spreču i Tinju koje su izazvale velike materijalne štete – rekao je Delić, navodeći da je time osigurano milion i 300 hiljada KM.

U okviru tih sredstava Srebreniku je pripalo 320.000 KM.

– Agencija godinama ulaže u regulaciju korita rijeke Tinje. Od 2014. do kraja 2019 godine uložena su 2,2 miliona KM. Također, putem sredstava međunarodnih finansijskih institucija uloženo je 1,2 miliona KM – naglasio je Delić.

Rukovodilac Sektora za realizaciju projekata AVP Sava Mirza Bezdrob ističe da je cilj urediti sve lokacije kao što je urađeno u naselju Bare, na potezu od Koprića mosta.

Kaže da su na tu dionicu najviše ponosni te da je u nju uloženo 1,6 miliona KM, zahvaljujući sredstvima Evropske unije putem projekta IPA 2014.

– Tinja je bujična rijeka koja srednjim tokom prolazi kroz Srebrenik i stalno uzrokuje velike štete. Najmanje kiše izazivaju izlijevanje vode – rekao je Bezdrob.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je istakao da Tinja ugrožava kuće i privredne subjekte.

– Nismo u situaciji da u jednoj godini odgovorimo svim zahtjevima. Naš cilj je da prioritetna mjesta dovedemo u stanje kakvo treba da bude, a nadamo se da ćemo u četverogodišnjem periodu imati riješena sva kritična mjesta – poručio je Omerović.

Osim u Srebreniku direktor AVP Sava zajedno sa inžinjerima hidrotehnike tokom dvodnevne posjete Tuzlanskom kantonu obišao je kritična mjesta u drugim općinama i gradovima, na rijeci Spreči.

Vezane vijesti

TUZLA