Nastavljen uviđaj na cijelom požarištu pijace “Arizona”

Nastavljen uviđaj na cijelom požarištu pijace “Arizona”

Objavio: -

Danas je nastavljen uviđaj na cijelom požarištu pijace „Arizona“ na području Gradačca, koja je u nedjelju u ranim jutarnjim satima zahvaćena velikim požarom. Podsjećamo, jučer se uviđaj mogao obavljati samo na jednom lokalitetu, dok su se prema unutrašnjosti pijace i dalje pojavljivali lokalni požari i nije bilo sigurnosnih uslova za obavljanje uviđaja. Danas je požar saniran i istražni timovi  MUP-a TK pod nadzorom tužioca obavljaju uviđajne radnje na cijelom lokalitetu koji je prethodno  obezbijeđen. Na terenu je i  inspektor protivpožarne struke i vještak elektro struke.

Prikupljaju se svi relevatni materijalni tragovi, uzimaju izjave  svjedoka ili očevidaca, te se poduzima i niz drugih istražnih radnji,  prije svega u cilju otkrivanja svih okolnosti koje su dovele do požara, odnosno utvrđivanja uzroka požara, ali i na prikupljanju informacija o šteti koja je nastala požarom. U centralnom dijelu pijace je izgorio veći broj objekata i veći dio robe iz objekata. Nakon prikupljanja svih relevantih dokaznih materijala i tragova sa mjesta događaja, stručna lica će ih analizirati i nakon toga dostaviti Tužilaštvu nalaze i mišljenja, rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK 

Tek nakon što bude utvrđen uzrok požara pristupit će se popisu robe i vrijednosti objekata. Za sada još uvijek nije poznato da li je požar izazvao ljudski faktor.

Jako je teško procijeniti. Uglavnom radi se od oko 500 objekata koji su po 16 kvadrata, međutim većina vlasnika sastavljala je objekte. Tako da nemamo pouzdan broj, i ta dokumentacija je izuzeta kako bi se tačno znalo o kakvom broju je riječ, objašnjava Arnautović.

Dok u Tužilaštvu tvrde da je prerano govoriti o bilo kakvim procjenama štete koja je nastala, predstavnik pijace ipak navodi prve procjene štete.

Pijaca je oštećena negdje oko 90%, procjenjujemo da je izgorjelo oko 550 objekata, štetu procjenjujemo na nekoliko desetina miliona, kaže Ensar Mešanović, predstavnik firme “Nove pijace”, koja upravlja “Arizonom”.

Iako su se tek skoro oporavili od požara koji je pijacu Arizona zahvatio 2016. godine, trgovci su i dalje u dugovanjima. Ponovo su ostali bez jedinog izvora prihoda.

Imali smo četiri objekta. Nema se šta reći. Moje mišljenje je da smetamo nekim velikim igračima, od nas se snabdijevaju marketi i male prodavnice. Slali su inspekcije, ljudi su legalni. Nisu mogli ni o. Došli su i zapalili su nas, to je moje mišljenje, ne mogu tvrdit jer nisam ništa vidio, kazao je Sreto Mišković, jedan od trgovaca

Tek po dostavljanju stručnih analiza u Tužilaštvu će se moći utvrđivati ima li ili nema eventualne krivične odgovornosti u ovom slučaju. Požar koji se na istoj pijaci dogodio u januaru 2016. godine, za koji također ovo Tužilaštvo provodi istragu, do sada su obavljena i dostavljena tri vještačenja, po vještacima elektro i protivpožarne struke. Obzirom na kompleksnost dostavljenih vještačenja i složene istrage u vezi s tim požarom i dalje se utvrđuje eventualna krivična odgovornost i još uvijek nije donesena tužilačka odluka.