6.7 C
Tuzla
04.10.2022.

Nastavljeni radovi na stadionu Tušanj

Nakon nešto više od 20 dana zastoja, radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona Tušanj nastavljeni su. Ovom rekonstrukcijom, fudbaleri koji igraju na stadionu, bilo da se radi o domaćim ili gostujućim ekipama, grad, kao i svi ljubitelji sporta dobiti će savremeni hibridni teren.

„Sada ide faza da se uradi drenaža i i sada treba da se uradi električno grijanje ispod. Taj posao je trebalo ranije završiti , međutim, to se nije uradilo. Poslije toga, ide nasipanje pijeska i kamena i onda će se preko toga postaviti trava koje će biti dva centimetra debljine “ rekao je Dževad Šećerbegović, direktor JU Stadion Tušanj

Pored rekonstrukcije glavnog terena koja je započela 7. Jula, u toku je i sanacija stubova reflektora koja podrazumijeva pjeskarenje, čišćenje, postavljanje antikorozivne zaštite i farbanje.  Kako ističe Šećerbegović, radovi na sanaciji reflektora bit će završeni  u predviđenom roku. Bilo kako bilo rekonstrukcija stadiona omogućavat će kvalitetniju igru.

„Mnogo jeljepš eigrati po ravnom nego po lošem terenu. Tu dolazi do izražaja kvalitet igrača, a znate kako kažu na lošem terenu su svi loši igrači” dodao je Šećerbegović.

Sličnog ako ne istog stava su i treneri domaćih klubova. Pred domaće utakmice, u prošlosti pojavljivali su se razni natpisi u medijma koji su se u većini slučajeva odnosili na kvalitet terena Gradskog stadiona Tušanj. Zbog rekonstrukcije stadiona, FK Sloboda i FK Tuzla City svoje domaće utakmice igraju na drugim stadionima u Tuzlanskom kantonu, što uveliko utiče na kvalitet igre. Bolji tereni , kako ističu, pored toga što omogućavaju  kvalitetniju igru, obećavaju i dolazak kvalitetnijih igrača .

“Ono što  posebno nama pravi probleme što ne igramo na domaćem terenu. Mi imamo mlad tim i drugačije je kada igrate da svom terenu i tada smo 20 posto jači. Molimo Boga da se to što prije uradi jer će to mnogo značiti mladim igračima koji su željni igre i dobrog terena“ naglasio je Adnan Jahić, šef Stručnog štaba FK Sloboda

„Jednostavno ti hibridni tereni su kvalitetnij i puno su brži. U tim terenima ima i plastike i igra je kvalitetnija i sigurnija. Vjerujem da će to dići gledanosti koja u posljednje vrijeme nije baš na zavidnom nivou. Isto tako dići će se i vrijednost pojedinih igrača, jer sa boljim terenom dolaze i bolji igrači i njihove kvalitetnije izvedbe” zaključio je Dragan Jović, šef Stručnog štaba FK Tuzla City

Šećerbegović ističe kako nije optimista da će radovi biti završeni do kraja godine i da će se jeseni dio prvenstva moći igrati na renoviranom Gradskom stadionu Tušanj.   Za realizaciju projekta sredstva su obezbijedili Nogometni savez BiH i UEFA, a Grad Tuzla je obezbijedio 550.000 KM.

 

POSLJEDNJE DODANO