Nastavnici i policajci na treningu za borbu protiv maloljetničke delinkvencije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U okviru realizacije projekta „Program socijalizacije s pravom“ (PSP modul), u Tuzli je danas počela trodnevna radionica posebno organizirana za policijske službenike i nastavnike predviđene za voditelje – implementatore modula PSP u odabranim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu. Ovo je program kojeg finansijski podržava američka vlada kroz Odjel za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona, a realizuje ga organizacija PH International.

„To je program koji ima za cilj prevenciju maloljetničke delinkvencije i osmišljen je na način da policijski službenici sa prosvjetnim radnicima prvo kroz jedan dobro osmišljen program uđu u učionice i kroz školsku godinu rade obrađujući teme koje su upravo vezane za probleme koji bi mlade mogli odvesti s drugu stranu zakohna i zbog toga ovaj program i jeste prevencija malolhetničke delinkvencije“, izjavila je Nedžada Faginović, PH International, Ured u BiH.  

Osnovni ciljevi ovog projekta su edukacija mladih u oblasti vladavine prava, značaju poštivanja zakona, kao i posljedicama nepoštivanja zakonskih propisa, te ulozi institucija za provođenje zakona i u tom smislu uspostavljanje pozitivnih odnosa i saradnje između mladih i institucija za zaštitu i provođenje zakona. Prema podacima kojima raspolaže Uprava policije MUP –a TK maloljetnici najčešće čine krivična djela imovinskog karaktera.

„Jedan od najvećih problema kroz naš dosadašnji rad jeste nepoznavanje zakona i propisa, odnosno ne poznvanje koje ponašanje predstavlja krivično djelo, koje ponašanje predstavlja prekršaj tako da od ovog projekta očekujem jako puno i da se maloljetnici upoznaju konkretno sa zakonskim osnovama“, kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP –a TK.  

S obzirom da je krajnji cilj projekta poboljšanje saradnje sa predstavnicima lokalnih zajednica i obrazovnih ustanova, te jačanje povjerenja građana u policiju, praktična implementacija projekta će započeti sa početkom nove školske godine, u prethodno odabranim osnovnim i srednjim školama.