6 C
Tuzla
25.09.2022.

Naučnici napravili masku koja štiti od korona virusa, može se prati 50 puta

Naučnici u Portugalu napravili su zaštitnu masku čija tkanina štiti od korona virusa tako što ga uništava.

Virusolog sa Insituta za molekularnu medicinu u Lisabonu, Pedro Simas, objavio je kako je njegov tim razvio sloj koji smanjuje broj virusa za 99 odsto u roku od 30 minuta, a može izdržati i do 50 pranja.

Portugalske maske, MOxAdtech, koriste aktivni sastojak koji se već dokazao kao izuzetno učinkovit u suzbijanju H1N1 i rotavirusa.

Međutim, Simas upozorava da sama maska nije rješenje za pandemiju korona virusa, već je najefikasnija kada se uz nošenje poštuju i sve propisane mjere distance.

“To je samo još jedan element na maski, koji uz fizičku barijeru može pružiti i hemijsku”, pojašnjava Simas, dodajući kako bi ljudi prilikom nošenja maski trebalo da vode računa da im ona prekriva i nos i usta.

Za sve one koji odbijaju da nose masku, Simas ima posebnu poruku. Ističe da su maske veoma važna zaštitna komponenta, a kako je njihovo nošenje, koliko god neprijatno bilo, “mala žrtva za spašavanje života”, prenosi “zimo.dnevnik.hr“.

Inače, ove maske su u prodaji u Portugalu još od aprila, ali sad su dobile i potrebne sertifikate koji dokazuju da ne sadržavaju hemikalije opasne za ljude, ali su efikasne protiv korona virusa.

Scientists in Portugal create reusable mask that disables coronavirus upon contact with fabric

POSLJEDNJE DODANO