5 C
Tuzla
02.10.2023.

Nazire li se kraj borbe za izgradnju puta u naselju Mandići ?

Bio je težak put, nailazilo se na razna obećanja, pa kada dođe do realizacije, pa se malo pomjeri. Ova borba za izgranju puta koja bi trebala proći kroz Rudnik soli, za komunikaciju puta, traje više od osam godina”,počinje priču predsjednik Mjesne zajednice Tušanj, Emir Alibašić.

Dugogodišnja borba mještana tuzlanskih naselja Rasovac i Mandići za put za oko 2000 stanovnika, koji je planiran da se napravi u ovom naselju, a koji bi značajno olakšao kretanje i vozila i pješaka, čini se da je pri kraju. Nakon raznih opstrukcija, neprihvatanja Savjeta, niza održanih sastanak 2017. godina bila je jedna prekretnica za ovaj projekat. Na zahtjev Službe za komunalne poslove Grada Tuzla, Rudnik soli je mještanima izdao načelnu saglasnost za izgradnju puta sa naznačenim kč parcelama, a kojima se pruža nova trasa puta, a na osnovu toga je urađen Glavni projekat.

Niz aktivnosti se odvijao oko same trase, problema, gdje, kako, na koji način, i konačno smo došli do stava da taj put treba da ide dosadašnjom projektovanom trasom”, ističe Hamid Tučić, građanin MZ Tušanj.

Dvije godine nakon toga, tadašnja uprava Rudnika soli, Savjetu Mjesne zajednice Tušanj uručila je akt koji dokazuje da su svi tehnički uslovi od strane Rudnika ispunjeni, što je građanima ulilo novu nadu da bi moglo doći do rješenja dugogodišnjeg problema. Međutim, dolaskom nove uprave, za građane Mjesne zajednice Tušanj, došli su i novi problemi.

Došli smo u poziciju da čovjek kaže da od toga nema ništa, da se odustaje od projekta u koje su uložena sva sredstva, i mnogo predistražnih radnji i oko 40 – 50 hiljada KM je već bilo uloženo”, dodaje Tučić.

Građani su neumorni, žele istjerati pravdu i žele istrajati u svojim ciljevima koje su zacrtali mnogo godina ranije. Borba za bolje uslove, borba za sve građane kojima će se izgradnjom puta olakšati u svakodnevnom obavljanju obaveza, a svi oni problemi koji ih nikada tokom zimskog perioda nisu zaobišli da ostanu samo u sjećanju. Kako bi priča dobila pozitivan epilog, potrebno je samo jedno, a to je da građani ove Mjesne zajednice dobiju jednostavno pravo da Rudnik da saglasnost na izgradnju puta koji će biti od koristi i građanima, ali i samom Rudniku.

Imamo nekoliko vrlo lijepih dogovora sa Rudnikom Tušanj, da smo konačno dobili saglasnost na projekat. Grad Tuzla je uradio glavni projekat koji je revidovan, ishodovana je konačna saglasnost na tu trasu i sve elemente projekta od strane Rudnika. Sad smo još uvijek nadamo se u završnoj fazi pregovora sa tim Rudnikom po pitanju imovinskih odnosa”, ističe Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Mislim da smo dotjerali cara do duvara i da ovaj narod može konačno odahnut jer ovo nam je žiotno pitanje”, dodaje Nesib Zonić, član Savjeta mjesne zajednice Tušanj.

Uzak i oštećen postojeći put, velik broj saobraćajnih nezgoda, nemogućnost odvoza otpada, ili dolaska Hitne pomoći u zimskom periodu, neki su od razloga zbog čega je građanima važna izgradnja ove putne komunikacije, a kako ističu stalna promjena Uprave Rudnika i njihova politička orijentacija glavni su razlozi zbog kojih ranije nisu dobili saglasnost, a nadaju se da se dugogodišnjem problemu nazire kraj. Naša televizija kontaktirala je i upravu Rudnika soli. Danas o tome nisu htjeli govoriti, jer su kako kažu procesi su u toku. Ipak spremni su, kažu govoriti pred našim kamerama kada sva dokumentacija bude riješena.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO