NBL Kalesija: Da li je kalesijska SDA jača od zakona?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika općine Kalesija Zijad Kulanić, svim silama pokušava da preuzme vlast u našoj općini te da zasjede u fotelju općinskog načelnika izbornom prevarom. Navedeni je prekšio niz zakonskih odredbi i zakona države BiH.

U članu 1.8 stav 1 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je naznačeno da državni službenici mogu se kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupke u skladu sa zakonima koji reguliraju njihov status.

Kako je Zijad Kulanić rukovodeći državni službenik (pomoćnik općinskog načelnika za prostorno uređenje, geodetsko i imovinsko pravne poslove), a u skladu sa zakonom rukovodeći državni službenici su dužni ako se kandidiraju na neku izbornu funkciju, podnijeti ostavku kako to nalaže odredba člana 1.8. Stav 1 Izbornog zakona BiH, jer zakonom kojim se regulira njihov službenički status nije predviđeno drukčije rješenje.

No, Kulanić nije postupio po navedenom zakonu, nego je i prema Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine uputio potpisanu izjavu u kojoj je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću rekao da nije državni službenik, iako je iz rješenja o njegovom postavljenju jasno vidljiv njegov status u Organu uprave. Na ovaj način kandidat Zijad Kulanić je počinio krivično djelo što bi u pravnoj državi bilo sankcionisano i kaznom zatvora.Na ovaj način Kulanić i Stranka demokratske akcije koji sebe često nazivaju legalistima pokazuje da su čak i iznad zakona države Bosne i Hercegovine. Mi se nadamo da će pravosudni organi pokrenuti postupak protiv njega i drugih odgovornih osoba u ovom slučaju.

Da stvar bude gora, Kulanić je cijelu izbornu kampanju vodio kao bolesna osoba, s obzirom da je u Organu uprave gdje je zaposlen priložio „Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad“, odnosno bolovanje potpisano od strane ljekara JZU Dom zdravlja Kalesija. Iako je za bolest koju Kulanić navodno ima predviđeno mirovanje, isti je u vrijeme kampanje a u toku bolovanja gostovao u radijskim i TV emisijama, pojavljivao se na Forumima te predizbornim skupovima Stranke demokratske akcije. Na ovaj način Zijad Kulanić je zloupotrebom bolovanja prevario građane, prisvojivši za sebe novac koji mu ne pripada i koji nije zaradio, a isti mu je isplaćen. Kulanić je za obilazak stranačkih skupova i govore na njima naplatio od građana Kalesije preko 4.000 KM kao rukovodeći državni službenik, odnosno pomoćnik općinskog načelnika.

Naš kandidat za načelničku poziciju Sead Džafić voljom i glasovima građana u Kalesiji izabran je za funkciju općinskog načelnika koju je obnašao i protekle četiri godine, ali je zbog malverzacija u Centru za brojanje glasova u Sarajevu i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH ta pobjeda dovedena u pitanje.

Zbog toga smo zajedno sa gospodinom Seadom Džafićem okupili advokatski tim i uputili smo Žalbu protiv Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u BiH 2020.godine te zahtjev za ponovno prebrojavanje glasačkih listića na svim biračkim mjestima u Kalesiji i glasova pristiglih putem pošte, mobilnih i COVID timova.

Očekujemo da će CIK i Apelacioni sud te druge pravne institucije u našoj državi staviti se u zaštitu zakona i propisa države, a ne u zaštitu političkih stranaka i kandidata koji prevarama žele na funkciju, navodi u saopćenju ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste Kalesija.