Ne očekuje se značajniji pad cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH

Ne očekuje se značajniji pad cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH

Objavio: -
Foto: Ilustracija

Nema velikih promjena cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pa se, u skladu s tim, sljedećih dana ne očekuju neke veće promjene maloprodajnih cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je u Federalnom ministarstvu trgovine.

Šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine Lela Glibo podsjetila je da trgovci naftnim derivatima samostalno formiraju cijene, a proteklih dana, od oko 640 benzinskih crpki u Federaciji BiH, samo je njih dvadesetak podnijelo zahtjev Ministarstvu za snižavanje cijena goriva.

Na londonskoj berzi barel sirove nafte (159 litara) protekle sedmice prodavao se po cijeni od oko 30 dolara, da bi početkom ove sedmice došlo do blagog poskupljenja i u ovom trenutku cijena barela kreće se oko 34 dolara, javlja Federalna novinska agencija.

Istovremeno mediji prenose, da se u susjednoj Republici Hrvatskoj već večeras očekuje značajnije sniženje cijena na benzinskim pumpama.

Agencije prenose, i da su jučer čak obične cipele koje većina Amerikanaca smatra neprivlačnim, koštale više od barela nafte, što porede i sa činjenicom da barel nafte (159 litra) košta manje nego 159 litara flaširane vode, kako piše CNN, a prenosi Klix.ba.

Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća svjetska proizvođača sirove nafte, zamrzavaju proizvodnju nafte. Ovo je odlučeno nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) u Dohi. Zamrzavanje količina proizvodnje sirove nafte, trebalo bi smiriti pad cijena nafte, odnosno uzrokovati povećanje.

Izvor: RTV Slon/Agencije