Nedostatak rampe košta ljudske živote: Mještani Bašigovaca protestovali na pružnom prelazu!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Voz udario automobil, pedesetogodišnjak povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, poginuo vozač traktora – samo su neke od nesreća na pružnom prelazu u živiničkom naselju Bašigovci. Upravo ova posljednja, smrt traktoriste, bila je kap koja je prelila čašu i nagnala mještane da danas blokiraju pružni prelaz u ovom naselju. Više od 100 ljudi danas je stojeći na pruzi poslalo poruku nadležnim: vrijeme je da izgradite rampu!  

”Narod je rekao… tražimo da u roku od sedam dana dobijemo pismeni odgovor od Željeznica FBiH, nakon sedam dana vidjet ćemo šta da uradimo. Napravit ćemo sastanak. Obići ćemo sve mještane od Bašigovaca do Zelenike i dostaviti zahtjeve načelniku i ostalima. Blokirat ćemo put, ovaj protest smo najavili, a danas najavljujemo proteste za sedam dana i vidjet ćemo šta će biti..” kaže Haso Musić, jedan od organizatora protesta.

Mještane je razočarala činjenica da se niko iz kantonalne Direkcije cesta nije pojavio, a reakcija nadležnih izostala je. Iz Gradske uprave Živinica su nam pak pokušali pojasniti planove koje Željeznice Federacije imaju, ali sa kojima se lokalne vlasti ne slažu. Novac za dvije rampe planiran je, ali ne i za ovu u Bašigovcima. Stoga će na sastanku koji je za sutra zakazan u Sarajevu, gradonačelnik Živinica tražiti da se sredstva preusmjere u izgradnju rampe u naselju Bašigovci.

”Mi kao lokalna zajednica smo spremni sufinansirati radove u narednom periodu, ako bude planskih izmjena. Pošto se ovdje radi od Ad hoc situaciji potrebno je da odmah sredstva koja su dobili (Željeznice FBiH) preusmjere i naprave pružni prelaz” – rekao je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Više od deset osoba ozlijeđeno…

Ipak, porazna je činjenica da saobraćajne nesreće na pružnim prelazima nisu rijetka pojava u Tuzlanskom kantonu. Samo u prošloj godini dogodilo se njih osam, dok je u prvih šest mjesec ove godine zabilježeno čak deset nesreća. Najviše ih se upravo dogodilo na pružnom prelazu u Bašigovcima.

”Put od Ljubača do Suhe je bio planiran da se radi rampa, a drugi put koji je planiran jeste od Živinica prema Banovićima. Tražili smo da, obzirom da na putu prema Banovićima postoje uposlenici na rampama, smatrali smo da ovu planiranu automatsku rampu treba postaviti ovdje u Bašigovcima, a prema Šerićima da urade novu,” objašnjava Kamenjaković.

S druge strane osim Živinica koje su prve na listi po broju saobraćajnih nesreća na pružnim prelazima, saobraćajne nesreće zabilježene su i u Lukavcu, te u Srebreniku. Tako je u prošloj godini i u prvih šest mjeseci 2019. godine u nesrećama ozlijeđeno širom Tuzlanskog kantona više od deset osoba, dok je jedna osoba smrtno stradala. Postojanje znaka upozorenja očito nije dovoljno jer je nerijetko vozačima vidljivost smanjena, pa je tako zbog magle i nepostojanja rampe – nesreća neizbježna, kažu organizatori protesta. No, čini se da se rješenje ipak nazire…

”Donaciju koju su dobile Željeznice FBiH moraju potrošiti do nove godine, ukoliko sutra uspijemo dobiti saglasnost da se projekti preprojektuju, građani bi za najdalje mjesec i po dana trebali dobiti savremen pružni prelaz,” zaključuje Kamenjaković.

Ljudski životi nemaju cijenu pa zato mještani Bašigovaca, ali i ostalih mjesnih zajednica u ovom dijelu Živinica zahtijevaju hitnu izgradnju rampe.