”Nedovoljno star” za benefite Zakona: Oni koji su bili spremni za državu poginuti razočarani njenim sistemom!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

”Znate koliko me ovo boli.. ja imam dvoje djece i… gledajući ukupnu situaciju u kojoj se nalazim ja, akademski građanin, 25 godine poslije rata – ako ja to svoje dvoje djece ne uspijem ispratiti u drugu državu gdje mogu normalno raditi, zaraditi… ja sam džaba živio…ja nisam uspio u životu”  – nakon silnih razočarenja i doživljenih nepravdi… ovako svoju priču počinje Nedžad Husejnović – čovjek koji je u ratu bio spreman dati svoj život; boreći se od prvog do zadnjeg ratnog dana. Za slobodu svoje djece i budućih naraštaja. Slobodu je dobio, ali ne i sigurnost – koju bi mu 24 godine nakon rata donio borački dodatak. Na njega neće imati pravo, poručuje to i resorni federalni ministar Salko Bukvarević, još sedam godina.

 ”Oni će sačekati da navrše…” rekao je Bukvarević na jednoj od press konferencija.

No, Nedžad ne čeka da navrši potrebnih 57 godina  – životne potrebe ne mogu čekati. Školovati djecu, prehraniti ih, nije lako. Nedžad to uspijeva, baš kao što je uspijevao i prije. Uz rad na građevini, njegova supruga i on se bave i plasteničkom proizvodnjom. Iako ga boli što neće dobiti ni mizernih 240 maraka od države, smatra da je uskraćen za znatno značajnija prava koja obezbjeđuje ovaj Zakon.

 ”Ali imamo i 15 drugih benefita što je izuzetno, možda i bolja stvar od tih pet maraka po mjesecu… razumijete – ne može čovjeku biti 240 KM da preživi mjesec, ali može mu ukoliko ima minimalna primanja pomoći da izgura mjesec dana,” smatra Husejnović.

A Nedžad i njegova porodica itekako znaju finansijski ”izgurati” mjesec dana. Ipak, on je zabrinut za naredne godine… jer su one najbolje iza njega. Naime, posao u društvu okovanom nepotizmom, uvijek mu je bilo preteško naći.

 ”Ne pripadam nijednoj političkoj opciji i to mi je najveći problem pri dolasku do posla to mi zatvara sva vrata. Prijavljivao sam se na konkursima od Sarajeva, Tuzle, Brčkog… nigdje nisam primljen,” priča nam demobilisani borac Nedžad Husejnović.  

Ovo je samo jedan od demobilisanih boraca koji neće ostvariti svoja, znojem, a nerijetko i krvlju zaslužena prava, jer ne zadovoljavaju sve kriterije, a njih je, poput Nedžada samo u TK više od 10.000.

”Tu imamo mnogo više boraca jedan dio tih ljudi je otišao u inostranstvu ili se usmjerio da pronađe neki način preživljavanja i pokušao se snaći u teškim vremenima,” rekao je Muzijet Kahrimanović, iz Saveza demobilisanih boraca TK.

Svi borci koje Zakon nije obuhvatio tražit će svoja prava na kantonalnom nivou, gdje će se, kako se navodi, u skladu s mogućnostima urediti postupak ostvarivanja prava. U konačnici, borba za boračka prava se i dalje nastavlja, a njen rezultat sada ovisi o kantonalnom budžetu. Tako država ljude koji su stali u njenu odbranu u najtežim danima, ostavlja na čekanju i nakon 24 godine…