”Nek je što šarenije” danas na programu TV Slon Extra

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dokumentarni film “Nek je što šarenije” autora Ade Hasanovića predstavljen je na SFF-u i drugim festivalima širom svijeta. Važno je da ovaj film pogleda što više ljudi, kako bi ih potaknuo na razmišljanje o našem društvu, nama samima i načinima kako naše okruženje možemo učiniti boljim i tolerantnijim.

Svjesni smo da je bh. društvo tradicionalno i da nema dovoljno saznanja, a ni razumijevanja za pravo ljudi na njihovu različitost. I ne samo to, u BiH se često ne poštuju ni elementarna ljudska prava. Prva Povorka ponosa održana u Sarajevu, iako u potpunosti mirna šetnja, izazvala je većinski negativne reakcije, govor mržnje, pa i pozive na linč. Režiser filma Ado Hasanović kamerom je bilježio sva dešavanja, miting i kontramiting, razgovarao sa ljudima koji su za i protiv, mladima i starima, domaćima i strancima, onima koji žive u gradu i na selu.

Film “Nek je šarenije” je poziv na poštovanje kakvo svako od nas zaslužuje i svojevrsni pokazatelj da svako ima pravo na svoj stav, ali ne i na pozivanje na nasilje. Kao građani zemlje koja je ne tako davno spoznala svu tragediju koju nasilje donosi, ovakve poteze smatramo svojom dužnošću i nadamo se vašoj pomoći da pokažemo ljudima da svi mi, građani Bosne i Hercegovine i drugi koji u njoj žive, imamo ista prava.

Film ima podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), odnosno IOM-a i USAID-a, a u prvom krugu promocije prikazan je na velikom broju TV stanica.

Dokumentarni film ”Nek je što šarenije” možete pogledati večeras u 17:00 sati na programu Televizije Slon Extra.