Nekada su se borili jedni protiv drugih – danas šalju zajedničku poruku

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Veterani rata, kao i ostala boračka populacija teško žive. Svakodnevno se suočavaju sa brojnim zdravstvenim problemima, iako imaju podršku centara za mentalno zdravlje i bolnica za psihijatriju. Osobe koje boluju od posttraumatskog poremećaja uglavnom imaju naknade odnosno invalidnine, što im olakšava bar u jednom segmentu, tmurnu svakodnevnicu. Međutim, ima i onih koji nisu uspjeli ostvariti ovo pravo.

”23.12.1997. po tome ko se javio, po pitanju rata i oboljeli od PTSP-a, mogao je ostvariti invalidnost. Poslije toga ne može. Što se tiče lijekova, ima na esencijalnoj listi, da li je dovoljno da li nije, članovi jedni između sebe se pripomažemo”, navodi Enes Dedić, predsjednik Udruženja veterana rata ”Stećak” Tuzla.

Kako bi krenuli dalje i pokušali normalno živjeti, svakodnevna druženja i radionice kako u samom Udruženju, tako i na drugim mjestima, pomažu im u savladavanju određenih prepreka. Svoja ratna iskustva prenose i mladim naraštajima, zajedno sa pripadnicima vojski nekada zaraćenih strana u okviru KUVI programa odnosno konstruktivne upotrebe veteranskog iskustva.

”Radimo na temama iz prošlosti, da mladi čuju iskustva ljudi koji su bili učesnici rata, običnih ljudi, kako su prošli u ratu, kakve posljedice nose, kakav je njihov život nakon učešća u ratu kao ekstremnom obliku nasilja”, kaže Spasoje Kulaga, predsjednik Udruženja ”Pravi požar” Derventa.

Do sada je u Bosni i Hercegovini održano oko 60 ovakvih radionica. Jedan od ciljeva je, kako navode veterani rata i razbijanje predrasuda da mlade ne zanima prošlost.

”Kada od učesnika sa tri strane čuju ta gorka iskustva koja rat nosi, vjerujte, nikome u toj sali gdje radimo radionice, nakon završetka, ne pada pomisao da bi ratovao”, ističe Kulaga.

Ove radionice bit će nastavljene i u narednom periodu širom države. U Tuzli i pet općina Tuzlanskog kantona gdje djeluje Udruženje ”Stećak” više od 500 osoba je oboljelo od PTSP-a. To su zapravo članovi ove organizacije, koji se redovno javljaju u Udruženje i pomažu jedni drugima. Vrlo često odlaze u posjete jedni drugima, kako bi pomogli u rješavanju problema, prvenstveno onih koje se tiču zdravlja.