22.8 C
Tuzla
05.07.2022.

Nekoliko faktora dovelo do porasta cijena peleta u Bosni i Hercegovini

Rast cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rast cijena naftnih derivata, ali i rat u Ukrajini razlozi su još jednog u nizu poskupljenja, tačnije porasta cijene peleta, kojeg je Bosna i Hercegovina uvozila upravo iz Ukrajine. Krajem aprila u Bosni i Hercegovini cijena peleta iznosila je više od 500 KM po toni.

“Mi imamo povećane potrebe za peletom na domaćem tržištu, jer puno ljudi je uvelo taj energent za zagrijavanje, i imamo povećane potrebe za tim kod nas. Imamo od ranije nedostatak sirovine za pelet, koji se nadomještavao uvozom konkretno iz Ukrajine, sada tu sirovinu ne možemo uvoziti a izvoz je ostao isti kakav je i bio jer su dobre cijene na evropskom tržištu peleta”, kazao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Prema podacima najvećeg trgovca peletom u Bosni i Hercegovini privrednici sa tržišta BiH iz sektora ogrjeva i energetike, dnevno izvoze u prosjeku 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka drvenog peleta. Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će dodatno onemogućiti osiguranje dovoljne količine peleta sa ekonomski prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju Federalnog ministarstva trgovine po pitanju situacije na tržištu peleta u našoj državi, te zadužila federalna ministarstva trgovine, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te energije, rudarstva i industrije da u saradnji s Privrednom komorom FBiH, sagledaju situaciju u vezi sa snabdijevanjem tržišta FBiH peletom. Iz Kantonalne privredne komore navode kako država mora intervenisati po pitanju ove situacije, jer je neophodno zaštititi domaće tržiše i domaće potrebe.

“Mislim da uvođenje određenih mjera kod izvoza trupca, drva za ogrev moramo reagovati da bi to ostalo i da se određene stvari regulišu. Sigurno da će još doći do povećanja peleta, međutim ovo sad je prevelika cijena “, rekao je Kikanović.

Ovisno o rezultatima koje ministarstva budu dobila, potrebno je da u roku od 15 dana pripreme tekst inicijative koju će Vlada Federacije BiH proslijediti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kako bi se donijele odgovarajuće mjere o privremenom ograničenju izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine.

POSLJEDNJE DODANO