Nelson: Podrška efikasnoj vladi koja služi svim bh. građanima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sjedinjene Američke Države nastavit će pružati podršku ljudima koji rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima Bosne i Hercegovine, kazao je novoimenovani ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

U pozdravnoj poruci upućenoj građanima BiH uoči njegovog skorog preuzimanja ove dužnosti kazao je da je kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata ponosan na raznolikost koju je SAD učinila velikom nacijom.

– Također, ponosan sam što sam javni službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlji kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih 30 godina kao diplomata – dodao je.

Napomenuo je da ga raduje posjeta zajednicama širom BiH kako bi se upoznao s historijom, kulturom i raznolikošću BiH i čuo kakvoj budućnosti se bh. građani nadaju za sebe i buduće generacije.

Američki Senat potvrdio je glasanjem 2. januara da će novi ambasador SAD-a u BiH biti Eric Nelson, nakon što je 28. novembra senatski Odbor za vanjsku politiku usvojio njegovu nominaciju za ovu funkciju.

Nelson je od 2015. godine vršio funkciju zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog sekretarijata u okviru State Departmenta, a na mjestu ambasadora u BiH zamijenit će dosadašnju američku ambasadoricu Maureen Cormack.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/