Nema mjesta panici – U apotekama postoji zamjena za Ranitidin

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Povlačenjem lijeka Ranitidin sa tržišta pacijenti su nepotrebno uznemireni jer nije zabilježena ni jedna neželjena reakcija, a u apotekama je već i odgovarajuća zamjena, izjavio je za medije Srđan Đuranović sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

– Na našim tržištima postoji Famotidin koji pripada istoj grupi lijekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbjednu zamjenu – rekao je Đuranović za medije u Srbiji.

On je naveo da je Famotidin u komercijalnoj upotrebi u svijetu više od 35 godina, a klinička iskustva sa pomenutim lijekom su jako dobra i slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja.

– Ovaj lijek je dostupan samo na ljekarski recept i može se naći u obliku tableta u dozama od 20 i 40 miligrama. Uobičajeno se uzima dva puta na dan – objasnio je Đuranović.

Efikasnost i bezbjednost ovog lijeka, dodao je on, pružaju sigurnost i ljekaru i pacijentu, te pacijenti zaista nemaju razloga za brigu.

RTVSLON/SRPSKACAFE.COM