Nema transmisije virusa u školama: Procenat zaraženih nije zabrinjavajući

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Već dva mjeseca učenici su školskim klupama u nešto drugačijim uslovima nego što su navikli. Zaposlenici resornog ministarstva, Pedagoškog zavoda te inspekcije često su na terenu i provjeravaju razvoj epiemiološke situacije u školama.  Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić, tvrdi da se nastavni proces podredio higijensko epidemiološkim mjerama i da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima.

“Nedavno smo napravili jedan presjek. Procenat zaraženih među učenicima je  0,03% dok je među zaposlenicima 0,3%. Tako da sada imamo zvaničan presjek za ova skoro dva mjeseca i možemo reći da kada sve saberemo i oduzememo škole su najsigurnija mjesta trenutno.”, zaključuje ministrica.

Trenutno nije u planu zatvaranje škola. Pedagoški zavod TK na dnevnoj osnovi traži podatke o broju zaraženih učenika i nastavnika, te u Ministarstvu smatraju da će biti u mogućnosti reagovati blagovremeno ako dođe do pogoršanja stanja ili većeg broja zaraženih.

Rad je izazovan ali svi su odgovorni

A rad školskih ustanova prati i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK. Ono što su izazovi kada je upitanju samo izvođenje nastave jeste rad s maskama, potreba za bržim čišćenjem prostorija između dvije grupe ali i činjenica da dosta radnika spada u rizičnu kategoriju, tvrdi predsjednik Sindikata, Sumedin Kulović. Za ovo se niko nije mogao pripremiti, nastavnici uče kroz rad, smatra on.

“Mi smo na početku školske godine bili pozvani od strane našeg ministarstva i kriznog štaba da sagledamo situaciju da vidimo šta je najbolje za naše učenike a i za radnike i cjelokupnu zajednicu i to je bila zajednička odluka da se djeca vrate u učionice. Jer mi znamo ako su djeca u učionicama i naš rad je u učionicama to omogućava i drugima da rade jer su roditelji imali probleme dok su učenici bili kod kuće kako, gdje, s kim ih ostaviti”, kaže Kulović.

Ministarstvo je naredilo i zabranu ulaska u škole trećim licima a roditeljima preporučuju da ne dolaze često. Obezbjeđuju se i dovoljne količine higijenskih sredstava za sve škole.

Ministrica tvrdi da je rano raditi istraživanja po pitanju uspjeha učenika u vrijeme pandemije u odnosu na prethodni period ali naglašava važnost žive riječi i to da je bilo kakav oblik socijalizacije bolji nego nikakav.