Nema više „crne tačke“: Uskoro novi moderni most na putu Živinice – Dubrave

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Za 30 dana, crne tačke na putu Živinice – Dubrave više neće biti. Nastavak radova na mostu na rijeci Spreči, danas je označio i početak nove građevinske sezone. Most vrijedan 680 hiljada KM, a uz njega i isključna saobraćajnica vrijedna 530 hiljada, stanovnicima Živinica u mnogome će olakšati odvijanje saobraćaja, u ovom skoro, pa najprometnijem dijelu općine Živinice.

„Ja moram da kažem da smo mi u ovo gradilište, prošle godine pred kraj sezone uveli izvođače. S ovim mi rješavamo crnu tačku jer je ovdje zabilježeno najviše saobraćajnih nesreća, imali smo tu i poginulih i materijalne štete, to je rješenje na kojem se radi.“ – kazao je za RTV Slon Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Obzirom da se u ovoj godini očekuje novo povećanje broja putnika na tuzlanskom Aerodromu, ovaj dio regionalne ceste od izuzetnog je značaja i za turizam.

„Saobraćajna infrastruktura jednog kantona, jedne Federacije, jedne države je osnov razvoja. Ovdje treba napomenuti da je ova dionica veza sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, a ona će u svakom slučaju osigurati sigurnost učesnika u saobraćaju, a i svakako će relaksirati promet.“ – rekao je Mirsad Gluhić, ministar turima, trgovine i saobraćaja TK

Osim što će olakšati saobraćanje i doprinijeti razvoju turizma, most će biti značajan i u sektoru privrede.

„Ovaj dio ovdje koji se radi trenutno, nama pomaže ne samo u putnoj komunikaciji, nego i u uređenju nove poslovne zone koja će se otvoriti nakon izgradnje i završetka ovog mosta.“  – istakao je Samir Kamenjaković, načelnik Općine Živinice.

Kantonalna Direkcija cesta danas je radove započela i na ostalih 15 gradilišta širom Tuzlanskog kantona. Među njima je i kružni tok u Gračanici koji također spada u jednu od najvećih infrastrukturnih investicija u kantonu. Cilj Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona je da u ovoj godini sve makadamske puteve, zamijeni novim i modernim cestama.