0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

Neophodni pojačani napori da BiH do 2025. bude zemlja bez mina

Predstavnici petnaest zemalja, tri nevladine organizacije i šest međunarodnih organizacija danas su na virtualnoj konferenciji zaključili da su neophodni pojačani napori kako bi Bosna i Hercegovina do 2025. godine postala zemlja bez mina i spriječila daljnji gubitak života.

Od 1996. godine 617 osoba poginulo je u eksplozijama nagaznih mina. Više od 1.700 osoba je ranjeno, a mnogi od njih će posljedice trpjeti do kraja života.

Konstatovano je da Njemačka od samog početka snažno podržava napore BiH u oblasti deminiranja, te je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke do sada u tu svrhu stavilo na raspolaganje 40 miliona eura.

Na preglednoj konferenciji Konvencije iz Osla (Konvencija o kasetnoj municiji – CCM), u novembru prošle godine, Savezna vlada Njemačke je izrazila spremnost da uspostavi koaliciju (Country Coalition) s Bosnom i Hercegovinom. Njemačka time preuzima vodeću ulogu u osiguranju boljeg uređenja i koordinacije između lokalnih vlasti i donatorske zajednice, ali i među samim donatorima.

Konferencija „Izazovi za BiH bez mina“ zvanično je inicirala ovu koaliciju zemalja (Country Coalition) i cilj je da među svim učesnicima razvije razumijevanje situacije i daljnjih koraka, njenih izazova i prilika, te stvori temelje za naše buduće zajedničke napore.

Humanitarno protuminsko djelovanje i uklanjanje eksplozivnih naprava ključni su elementi angažmana Savezne vlade u postkonfliktnoj stabilizaciji. Ove aktivnosti pokrivaju oblasti humanitarne pomoći, razoružanja, stabilizacije i razvojne saradnje, saopćeno je iz Njemačke ambasade koja je organizirala navedenu konferenciju.

Vezane vijesti

TUZLA