27 C
Tuzla
18.07.2024.

Nepoštivanje odluka kriznih štabova: Visoke novčane kazne za hotele, ugostitelje i trgovine

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, svi nadležni inspekcijski organi Federalne uprave za inspekcijske poslove u skladu s naredbama kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, kao i preporukama nadležnih zavoda za javno zdravstvo, prioritetno su usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja implementacije obaveznih epidemioloških mjera na terenu, a u cilju sprečavanja daljnjeg širenja i suzbijanja infekcije Covid-19 na području cijele Federacije BIH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je saopćeno da je osiguran i dodatan broj inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta, kao i provođenje timskih nadzora u dosta ograničavajućim kadrovskim uvjetima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se obezbijedilo kumulativno prisustvo inspekcijskih organa na teritoriji FBIH, kao pomoć i podrška kantonalnim inspekcijama.

Inspekcijski organi intenzivno rade na provođenju odredbi Zakona zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH  i provode pojačane inspekcijske nadzore od kraja maja mjeseca s fokusom  na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova, ali i rad po prijavama građana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršila je  timske inspekcijske nadzore na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog te Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz kontrole nad implementacijom mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području Neuma.

Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata federalni inspektori su konstatovali nepravilnosti u domenu nepridržavanja ili neadekvatnog provođenja minimuma epidemioloških mjera, ali i nepravilnosti po pitanju fiskalizacije.

Prema trenutno dostupnim podacima, federalni inspektori su u kontroli pridržavanja epidemioloških mjera od početka jula do početka septembra izvršili 513 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su izdata 42 prekršajna naloga s finansijskim teretom od  80.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove napominju da je u  periodu od marta  do završetka augusta, prema objedinjenim podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno sa interventnim nadzorima federalnih inspektora, u pogledu kontrole epidemioloških mejra ukupno izvršeno 14.993 inspekcijskih nadzora.

U tom periodu doneseno je 1.735 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečeno 479 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od  810.815 KM, te 12 mjera o zabrani rada. Prema trenutno dostupnim podacima, u augustu mjesecu je izrečeno 4.953 mjera samoizolacije za lica koja su ostvarila rizičan epidemiološki kontakt.

Što se tiče načina djelovanja inspekcija, restriktivan stav u smislu stroge primjene kaznenih odredbi i sankcija iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH imao je za efekat povoljne rezultate po pitanju discipline, odgovornosti i uozbiljenja subjekata nadzora na terenu. Shodno navedenom, u posljednje vrijeme se prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina bilježi izvjestan broj manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obavezujućih mjera u, ali se u vrlo kratkom roku otklanjaju nedostaci i o istom obavještava postupajući inspektor, navodi se u saopćenju Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Kako je prema uputama epidemiologa u prethodnom periodu zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih lica s većim brojem zaposlenih nastavljene su i usmjerene kontrole po pitanju provođenja kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih lica koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

 

Vezane vijesti

TUZLA