(Ne)ravnopravnost oko nas: U Tuzli svaka 45.-ta ulica nazvana po ženi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Među više od 400 ulica koliko ih ima u Tuzli, tek svaka 45.-ta nazvana je po ženi. I to ni po jednoj iz bliže prošlosti ispunjenoj raznoraznim događajima koji su itekako obilježili Bosnu i Hercegovinu. Taj disbalan u žensko-muškim ulicama najbolje ilustruje ravnopravnost kojoj se, kaže Mira Vilušić iz Udruženja „Horizonti“ i dalje žene češće nadaju, nego što u njoj ustvari uživaju.

“Od 406 ulica mi imamo svega devet ulica sa ženskim predznakom. I to su žene iz drugog svjetskog rata. Ovaj rat je bio i prošao, prošlo je preko 20 godina i nemamo još nijednu ženu iz tog perioda da je zaslužila da njeno ime nosi neka ulica, ustanova i tako.” – kaže Mira Vilušić, interna konsultantica u HO „Horizonti“ Tuzla.

Zato tih devet, već postojećih ulica nije bilo teško obići i saznati po kojim su heroinama nazvane.

“Radojka Lakić bila je profesionalni revolucionar, bila je simpatizer SKOJ-a i član Komunističke partije Jugoslavije. Po partijskom zadatku kada je stigla u Sarajevo vrlo brzo je pronađena, identifikovana, mučena i strijeljana. Razlog: Pripremala je ustanak. Međutim, nakon što je ubijena, mnogi su to smatrali itekako herojskim činom.” – prenosi novinar RTV Slon Tahir Žustra.

Poslije Radojke, na drugom kraju grada pronašli smo još jednu ženu.

“Amalija Lebeničnik u historiji je ostala upamćena kao veliki borac za prava radnika Njemačke i Evrope. Međutim, u Tuzli je pamte po tome što je bila aktivistikinja u sindikalnom pokretu i tokom drugog svjetskog rata što je bila uzor mladim antifašistima i mladim revolucionarima.” – dodaje Žustra.

Potom je nastavljena potraga koja nas je odvela do ulice Babice Laude. Brzo smo pronašli i ulicu Gine Herman, kao i Adele Ber. Na bulevarskoj raskrsnici u Tuzli pred nama se našla i ulica Rose Hadživuković. Potom Jusufa i Mevle Jakubovića, Milice Kostić… A tu je i ulica Fride Laufer.

To što su žene u poređenju sa muškarcima još uvijek u nezahvalnom položaju, sociolozi gledaju kroz prizmu početne faze razvoja svijesti o ženskim pravima i njihovom položaju u svijetu oko nas.

“Ako odete korak dalje pa vidite da od 13 općina u TK ni na čelu nijedne od tih općina ili gradova nije žena. Ako uzmete analizu samih institucija koje su od krucijalnog značaja za život u TK na čelnu nijedne od tih institucija nije žena. Ako uzmete sastave skupštinskih i vijećničkih tijela vidjet ćete da je veliki nesrazmjer između onoga što su muškarci i žene.” – ističe Midhat Čaušević, sociolog.

A za žene je to, kažu, neprihvatljivo!

“Mislim da su čak i veći heroji. Kako komentarišete podatak da je jako malo ulica nazvano po ženama u Tuzli? Kao što je sve zastupljeno. I u policiji je mnogo manje žena, a nisu to zaslužile. Kojoj od žena biste vi dale ulicu i zašto? Dala bih borcima iz prošlog i iz ovog rata, po borcima…” – kažu sagovornice u anketi.

“Jesu li žene manji heroji od muškaraca? – Nisu, čak su i veći. Izborile su se u ratu, izdržale su, držale su porodicu, vojnike, pripremale hranu…”

I rade još mnogo, mnogo toga! Iako to često ostane nezabilježeno, a zbog toga ni adekvatno vrednovano.