Nestabilne vremenske prilike do kraja decembra

Nestabilne vremenske prilike do kraja decembra

Objavio: -

Do kraja sedmice u Bosni, će preovladavat pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u utorak i u noći sa četvrtka na petak. Na području Hercegovine se prognozira pretežno sunčano vrijeme, a nešto više oblaka očekuje se u petak 22. decembra.

„U jutarnjim satima u Bosni, postojat će uslovi za maglu ili nisku oblačnost. Jutarnje temperature zraka kretat će se između -9 °C i -3 °C u Bosni, a u Hercegovini od -3 °C do 2 °C.“ kazao je Dženan Zulum, savjetnik u Sektoru primjenjene meteorologije FHMZ.

Maksimalne prognozirane temperature zraka tokom sedmice kretat će se od -4 °C do 3 °C u Bosni, a u Hercegovini i do 6 °C. Najniže temperature očekuju se u srijedu 20. decembra.

„Za period od 25 decembra pa do kraja godine prognozira se relativno stabilno vrijeme. Sa kišom u četvrtak i petak  28. i 29. decembra na planinama je moguć i snijeg. Više padavina očekuje se u Hercegovini i istočnoj Bosni. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 10 i 15 °C.“ navodi Zulum.

Prema  sadašnjim pokazateljima u Novu godinu ćemo ući bez padavina. U novogodišnjoj noći nas očekuje suho ali hladno vrijeme.

„Minimalne temperature koje se mogu očekivati kretat će se negdje od 3 do 5 °C.“ dodaje Zulum.

Biometeorološke prilike biti će ugodnije u odnosu na protekli period. Na jugu će opšta slika, uz više sunca, biti ljepša. U Bosni stabilnije, pri tome hladno vrijeme, kod osjetljivih osoba može uzrokovati jačanje tegoba. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura.