Nestašica drva diže cijene u nebo

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Građani u BiH su već uveliko krenuli s pripremama za narednu grijnu sezonu, iako je cijena drveta za ogrev prilično visoka u pojedinim gradovima, a najavljuju se dodatna poskupljenja pred zimu.

Saša Dubravac, trgovac drvetom za ogrev iz Banjaluke, kaže da je potražnja velika, te da će sigurno biti još veća kako se bude bližila zima.

“Biće kriza za drva ove godine jer se teže mogu dobiti u šumarijama. Trenutna cijena je 90 KM metar hrastovog drveta, metar bukve je 100 KM, u cijenu je uračunat prevoz, a radi se o iscijepanim drvima. Ubrzo će uslijediti i poskupljenje jer je sve manje drva, a potražnja je velika”, kaže Dubravac.

On je rekao da drva isporučuje u roku od tri-četiri dana, ali da će u narednom periodu zbog veće potražnje on biti mnogo duži.

U jednom preduzeću u Banjaluci kažu da imaju potražnju u ovom periodu, ali ne veliku, kao što očekuju dolaskom hladnijih mjeseci.

“Cijena palete drveta je 190 KM, u njoj ima 1,7 metara drveta koje je iscijepano na 33 centimetra i spremno za loženje”, kažu u ovom preduzeću.

Oni kažu da ne rade prodaju na metrice, nego u paletama, te da građani uglavnom kalkulišu zbog cijena jer su im previsoke.

“U prethodnom periodu cijena palete je bila 180 KM, ali je došlo do poskupljenja, a u narednom periodu moglo bi se očekivati i dalje poskupljenje, s obzirom na to da su neki trgovci već cijenu palete podigli na 200 KM”, kažu u ovom preduzeću i dodaju da još nisu radili nabavku peleta.

Sudeći prema oglasima na najvećoj internet stranici za kupoprodaju u BiH, cijena peleta se kreće od 300 do 400 KM, što je potvrdio i prodavač peleta iz Sarajeva.

On kaže da je potražnja za peletom prosječna i da nema navale, pa nema ni gužve.

“Trenutna cijena je 360 KM, radi se o prvoj klasi, ima i jeftinijih, ali je ovo prva klasa. U narednom periodu očekuje se povećana tražnja, ali skok cijena još ne. Usred zime je normalno da poskupi pelet, pa tako i ostale namirnice i životne potrepštine poskupe zimi, samo narod na druge stvari ne obraća toliko pažnju”, rekao je ovaj Sarajlija.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine