Nešto više od mjesec dana nakon požara na Velikoj pijaci, prvi štandovi počeli sa radom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon požara koji je 26. februara progutao dobar dio velike pijace u Tuzli, bez robe u koju su uložili novac i bez radnih mjesta ostalo je nešto više od 60 osoba. U požaru je u potpunosti izgorjelo više od 100 štandova, a zbog ogromne meterijelane štete i oštećenja koje je pretrpjela krovna konstrukcija prodaja na velikoj pijaci skoro u potpunosti je obustavljena. Nešto više od mjesec dana poslije, pijaca je i dalje prilično pusta, a iz uprave „Pijace tržnice“ kažu da su razlog tome nepredviđeni radovi, iako se sa sanacijom počelo odmah po završetku policijskog uviđaja.

„Mi smo se nadali da će to danas biti zvanično. Međutim, nemoguće je predvidjeti sve tempirati datume. Imali smo malo veći zahvat na krovu koji se nalazi iznad ovog platoa. Kada su krenuli radovi na sanaciji pluvia sistema tada je primjećeno da je dosta toga oštećeno, odnosno da je izgorjelo prilikom požara“, izjavila je Selma Isaković Ćorić-direktorica Tržnice i pijace d.o.o. Tuzla.

Zakupcima, koji su u požaru izgubili kompletne štandove sa robom obezbijeđena je interventna novčana pomoć  u iznosu 1.000 KM po korisniku. Većina njih svakodnevno je na pijaci i prati izvođenje radova. Među njima ima i nezadovojnih samom dinamikom izvođenja, ali i visinom novčane pomoći. No ima i onih koji su ponuđeno zahvalno prihvatili i krenuli ispočetka. Među njima je i Ifeta Krnjić koja je pomoć od 1000 KM uložila u nešto robe i izgradnju štanda koji je danas prvi put izložila.

„Zadovoljna sam, dok mogu sebi danas kupiti da jedem. To mi mnogo znači, mnogo mi znači to, sedamdeset godina ja imam…“, kazala je Ifeta Krnjić, trgovkinja.

U novi početak krenula je i Mirsada Alimanović. Razloga za nezadovoljstvo će uvijek biti kaže ona, ali se mora gledati u budućnost.

„Meni je pomoglo 1000 maraka. Nisam svu robu izgubila, pola i pola i dali su nam četiri mjeseca da ne plaćamo, to nam znači. Mi smo bili strpljivi, čekali smo da se ovo napravi i nismo imali drugi izbor“, izjavila je Mirsada Alimanović, trgovkinja.  

Radova na pijaci je još mnogo. Nakon krovne konstrukcije završena je rasvjeta, a urađeno je i ojačavanje stubova.

„U narednoj fazi biće urađeno i farbanje i čišćenje, tako da vidite da je počelo polako smještanje unutar ovog platoa i nadamo se da će to biti u što kraćem periodu“, kazala je Isaković Ćorić-direktorica Tržnice i pijace d.o.o. Tuzla.

Sredstva za tekuće poslovanje i otklanjanje štetnih posljedica obezbijedio je Grad Tuzla a kroz odluku o prestruktuiranju rashoda Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu obezbijeđeno je dodatnih 55.000 KM sa namjenom osiguranja kontinuiteta osnovne djelatnosti “Tržnica i pijaca” d.o.o. Tuzla˝.