7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Ni jedan privredni subjekat u TK još nije dobio subvenciju minimalne plate po Korona zakonu

Poslanici u Skupštini TK 30. aprila usvojili su tzv. kantonalni korona zakon kojim je planirano stavljanje u funkciju sredstava kao pomoć u prevazilaženju posljedica korona virusa. No do danas isplata sredstava privrednim subjektima nije počela. Privrednici još uvijek čekaju isplatu minimalne neto plaće po svakom radniku još od aprila.

Nisam zadovoljan brzinom realizacije. Sigurno je jedan od razloga zbog toga što nam je sistem u ovakvim situacijama komplikovan i vi ne možete promptno odgovoriti na potrebe i zahtjeve privrede na našem kantonu” – kazao je Denijal Tulumović, premijer TK.  

Na javni poziv Vlade TK, koji za svrhu ima ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem prirodne nesreće zbog koronavirusa, ukupno je podneseno 2.035 prijava privrednih subjekata. Od toga je prihvaćeno 1.356 prijava, dok ih je 679 odbijeno. Najvažniji uslov za dobijanje iznosa od 406 KM mjesečno, po svakom radniku, jeste da firma u vrijeme pandemije nije otpuštala radnike.

Svi oni kojima nije bila potpuna dokumentacija i odbijeni su, a u međuvremenu su se žalili, proći će ponovnu valorizaciju. Ukoliko im ne nedostaje neki krucijalni dokument, poput dokaza da nisu otpuštali radnike, mogu očekivati da im zahtjev bude usvojen” – kazao je premijer Tulumović.

Za privredne subjekte iz TK kojima je bio zabranjen rad tokom stanja prirodne nesreće bit će izdvojeno 2,7 miliona KM, dok će oni kojima rad nije bio zabranjen, ali je indirektno onemogućen, dobiti 468.930 KM.

Pošto nas očekuje dosta teška i složena situacija do kraja godine u vezi sa korona virusom, razmotrit ćemo koji su najbolji vidovi i gdje najbolje treba da se ova sredstva utroše. Ona će svakako ostat na predračunu. Da li će biti utrošena u nabavku zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava ili pomoć privredi” – istakao je prvi čovjek kantona.

Imajući u vidu da je određeni broj privrednih subjekata isključen iz prava na subvenciju, a da su u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu i Zakona o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće resorna ministarstva bila su dužna da predlože korisnike subvencije za koje su smatrali da im je indirektno onemogućen rad. Iz tog razloga su među korisnike subvencije uvrštene auto škole, obdaništa i predškolske ustanove, autobuske stanice te privredni subjekti čiji se poslovni prostori nalaze u zgradi JP ”Međunarodni aerodrom Tuzla” i zgradama autobuskih stanica na području Tuzlanskog kantona.

Vezane vijesti

TUZLA