”Ničija zemlja” između Tuzle i Lukavca – Kako riješiti problem Jalskog polja?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Grad Tuzla i ove godine osigurao je sredstva za regulaciju dijela vodotoka rijeke Jale na području Slavinovića. Kako kažu u nadležnoj Službi, to je zapravo jedini neregulisani dio toka u gradskom području, čime će biti zaokružen proces. Međutim, i dalje ostaje neriješen problem regulacije u takozvanom Jalskom polju, na granici između Tuzle i Lukavca.

 

U prethodnim godinama, najveći dio korita Jale je uređen, što je dovelo do smanjenja plavljenja područja oko rijeke u slučaju jakih padavina. Iz programa evropskih i svjetskih fondova u okviru zaštite od poplava nakon 2014. godine, završen je projekat regulacije na području Simin Hana za što je utrošeno milion i po KM, a radilo se i na čišćenju korita ove rijeke. U gradskom području ostao je neuređen dio od 800 metara na potezu od Slavinovića uzvodno prema Simin Hanu, ali su radovi i na ovoj dionici već započeli tokom ove godine.

 

”Taj projekat smo kandidovali prošle godine Kantonu za sredstva vodnih naknada, planirali su nas sa sredstvima od milion KM, ove godine smo dobili dodatno 600 hiljada, tako da smo skoro cjelokupnu investiciju obezbijedili iz sredstava vodnih naknada i radovi su u toku”, izjavila je za RTV Slon Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

 

Kao veliki problem ostaje neuređeno korito Jale nizvodno, u takozvanom Jalskom polju, na granici između Tuzle i Lukavca. Tu rijeka prolazi kroz privatna zemljišta, što je, kako navode u resornoj Službi i razlog nemogućnosti uređenja ovog dijela Jale. Naprimjer, samo jedna parcela na ovom polju ima po nekoliko desetina vlasnika, a da bi Grad mogao krenuti u realizaciju uređenja korita, morao bi dobiti odobrenje svih vlasnika, što je uradila Općina Lukavac za svoje područje. Postupak je trajao godinama.

 

”Mi smo uistinu vodili žestoku kampanju da okončamo eksproprijaciju zemljišta, da stvorimo pretpostavke i da osiguramo kreditna sredstva za eksproprijaciju da to završimo. Službenici Općine su išli i ganjali vlasnike po Minhenu i Zagrebu”, kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

 

No, za razliku od Lukavca koji se maksimalno angažovao kako bi riješio ovo pitanje, Tuzla je još uvijek na početku.

 

”Grad Tuzla je obezbijedio i već ima urađenu projektno-tehničku dokumentaciju za regulaciju Jale od te granice sa općinom Lukavac pa uzvodno do onog profila gdje je Jala već regulisan. ‘Nismo krenuli još u ozbiljno rješavanje imovinskih odnosa, u ovom momentu niko ne bi mogao procijeniti koliko bi to vremenski trajalo”, kazala je Uljić.

 

Baš kao i sada, i nakon završetka uređenja korita Jale na teritoriji Lukavca, neuređeni dio koji pripada Tuzli predstavljat će potencijalnu opasnost za plavljenje područja susjedne lokalne zajednice, čega su u Gradskoj upravi Tuzla svjesni.

 

”Na tom mjestu i na bilo kom mjestu neregulisana Jala, ona jako meandrira. Kako meandrira tako još veće probleme izaziva izljevanjem, jer su to preko 350 kubika u sekundi se dešava, i dešavalo se i 2014. i još najmanje dva puta nakon 2014-te”, dodala je Uljić.

 

Jozo Tunjić, savjetnik načelnika Općine Lukavac kaže da zadnjih deset do 15 godina rijeka Jala često plavi.

 

„Toliko plavi, ljudima se više ne isplati sijati, obrađivati to poljoprivredno zemljište, ono je zapušteno, zaraslo”, tvrdi Tunjić.

 

Lukavac zato traži od Tuzle da poduzme adekvatne mjere kako bi se regulisao ovaj dio korita rijeke Jale i spriječila mogućnost plavljenja ”lukavačkog područja”. U Gradskoj upravi Tuzla kažu da su imali već razgovore sa predstavnicima Općine Lukavac, a tokom augusta bi trebali ponovo sjesti za isti sto, kako bi se dogovorili naredni koraci. A sve dok se gradska uprava Tuzla ne pokrene i ne odluči ozbiljnije pozabaviti ovim problemom, Jala će vremenom  uništiti sve napore koje je Lukavačka vlast uložila u rješavanje istog problema.