27 C
Tuzla
18.07.2024.

Nije svejedno kakva dezinfekcijska sredstva koristimo

Sa pojavom pandemije COVID-19 upotreba dezinfekcijskih sredstava postala je svakodnevnica za većinu populacije, medjutim masovna upotreba dovela je i do pojave velikog broja sredstava koja nemaju potrebne dozvole i neprovjeronog su kvaliteta.

Zbog svega toga zdravlje ljudi može biti ugroženo.

Bosnalijek, kompanija sa višedecenijskom tradicijom u proizvodnji visokokvalitetnih dezinfekcijskih sredstava, od početka pandemije COVID – 19 kontinuirano isporučuje maksimalne količine ovih proizvoda isključivo za potrebe tržišta BiH.

Provjereni i sigurni proizvodi poput Aseptana, Alkosola i Bacticida najbolji su izbor za dezinfekciju ruku i površina u situaciji u kojoj smo se našli.

Napominjemo da sredstva za dezinfekciju ruku ili površina, moraju biti odobrena od strane nadležnih institucija, što se lako može provjeriti na pakovanju na kojem se mora nalaziti odgovarajući broj rješenja.

Ukoliko na pakovanju dezinfekcionog sredstva koje želite kupiti nema broja rješenja tada su kvalitet, djelotvornost i sigurnost proizvoda izuzetno upitni za čovjeka i okolinu, jer upotreba takvog dezinfekcionog sredstva može izazvati različite alergijske reakcije, opekotine, ali i druge zdravstvene probleme

Takvi proizvodi na tržište su stavljeni bez odgovarajuće dozvole.

Stoga apeliramo na sve da koriste samo proizvode koji su odobreni i sigurni za upotrebu. Također,  pozivamo i institucije, čija je to nadležnost, da kontrolišu primjenu ovih sredstava, a sve s ciljem zaštite zdravlja građana.

Samo kupovinom provjerenih i odobrenih proizvoda od certificiranih proizvođača  osigurat će se ispravno provođenje potrebnih mjera kojim se nastoji osigurati zaštita građana, ali i spriječiti neželjene posljedice.

Radnici Bosnalijeka će i u narednom periodu nastaviti ulagati maksimalne napore kako bi se osigurale dovoljne količine provjerenih dezinfekcionih sredstava za potrebe građana, različitih zdravstvenih i drugih institucija u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

TUZLA