Nije usvojen Dnevni red Skupštine TK: Ništa od smjene ministra MUP-a

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon jednosatne rasprave dnevni red hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona nije usvojen. Glavna tačka dnevnog reda bila je smjena ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića. Opozicija je tražila i dopunu Dnevnog reda sa prijedlogom smjene Nezavisnog odbora. Sa 15 glasova za, 12 protiv, i 4 uzdržana, Dnevni red nije usvojen. Ovu sjednicu hitnog karaktera iniciralo je 12 zastupnika opozicije.

“U članu poslovnika 12 poslanika ima pravo da delegira sjednicu hitnog karaktera sa tačkom dnevnog reda. Mi smo to ispoštovali, zakazali smo sjednicu hitnog karaktera, predložili dnevni red. Za nešto više morate imati moć. Sem spektakla i medijskog nastupa morate imati Skupštinsku većinu da bi se izglasao Dnevni red da bi se glasalo” – istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Opozicija smatra da ministar unutrašnjih poslova TK nije iznio jasne argumente za smjenu direktora Uprave policije, Dževada Kormana i da kašnjenje na posao i ne nošenje uniforme, nisu bitniji od sigurnosti u našem Kantonu. Kazali su i da je ministar sav svoj rad usmjerio na pronalaženje mehanizama za smjenu direktora UP Dževada Kormana, čime je izazvao i reakcije Međunarodne zajednice. Prema njihovim riječima, Vlada kantona želi da u potpunosti ovlada ministarstvom unutrašnjih poslova i da na taj način vrši određena zapošljavanja, činovanja i sve ono što ne bi trebalo da radi politika u ovom ministarstvu.

“Mi smo one argumente koje smo iznosili u javnosti danas potrkrijepili dokazima, i vidjeli ste da poslanici Parlamentarne većine pa ni ministri, ni premijer nisu odgovarali na te navode koje smo iznijeli, što govori da nemaju odgovre na sve što smo činjenično iznijeli. Evidentno je da su sve stranke ostale na početnim pozivijama. Ja sam bio uvjeren da će unutar političkih stranaka koje čine Parlamentarnu većinu biti dovoljan broj poslanika koji će po ovom pitanju odlučiti svojom glavom i da će imati dovoljan broj ruku” – kazao je Dževad Hadžić, predsjednik kluba SDP-a.

Opozicija je prema svemu sudeći očekivala raspravu u kojoj će njihove kolege iz pozicije iznijeti svoje argumente, kako bi javnost znala jasno procijeniti ko je za to da se depolitizira društvo, a ko za to da svaki put poslije izbora se mijenja sve i postavlja novo.