Nijedan od kandidata za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma nema većinu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Niko od troje predloženih kandidata za dopredsjedavajućeg nije dobio potrebnu većinu glasova u nastavku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poslanički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH predlagao je za tu funkciju Mladena Boškovića, Klub Demokratska fronta – Građanski savez Maru Đukić za dopredsjedavajuću iz reda hrvatskog naroda, a Klub Naše stranke Sabinu Ćudić iz reda ostalih naroda za jednu od dvoje dopredsjedavajućih Doma.

Ove prijedloge predočila je na sjednici odgovarajuća privremena komisija, a nedugo potom, prije glasanja, iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedavajuća iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda. Na to je Alma Kratina, predsjedavajuća Kluba DF-a, kazala da su na proteklim općim izborima u BiH birali građani.

Nastavak konstituirajuće sjednice održava se danas nakon što je u novembru prošle godine održan njen prvi dio, kada je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma imenovan Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH. To imenovanje je obavljeno bez prisustva poslanika Stranke demokratske akcije i HDZ-a, koje su napustile novembarsko zasjedanje u toj fazi.

Njihovi poslanici prisustvuju današnjem nastavku, kao i druge stranke koje su osvojile mandate za ovaj nivo na općim izborima održanim u Bosni i Heregovini oktobra prošle godine,prenosi FENA.

Osim dvoje dopredsjedajućih Doma, potrebno je imenovati i parlamentarna radna tijela u novom mandatu, da bi se prosec konstituiranja smatrao potpuno završenim.