Ništa od Evropskog prvenstva: Rumunke rezultatom 2:3 porazile bh. odbojkašice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH poražena je sinoć od ekipe Rumunije i to sa samo jednim setom razlike u konačnom zbiru. Iako su najbolje bh. odbojkašice pred prepunom sportskom dvoranom u Lukavcu pokazale kvalitetnu igru, pozitivna atmosfera u selekciji i odličan timski duh ipak su bili nedovoljni za plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo.

Iako optimizma nije nedostajalo, bh. odbojkašice ipak su ostale bez plasmana na ovogodišnje Evropsko prvenstvo. Odlučujući meč grupe F za kvalifikacije za evropsko odbojkaško prvenstvo okončan je rezultatom 2:3 i to u korist Rumunki.

“To je bio mnogo težak meč ali atmosfera je bila vrlo lijepa za igranje. Moja ekipa je dobila i bila je teška situacija. Bili smo 2:1. Dobili smo četvrti set, igrali smo dobro i to je važno.” – kaže Nikolay Ivanov, trener odbojkaške selekcije Rumunije

I dok se u taboru Rumunije u Lukavcu slavilo, na bosanskohercegovačkoj strani razmišljalo se o greškama. Iako je s osam poena prednosti Rumunija dobila prvi set, drugi i treći bh. odbojkašice iskoristile su za dominaciju na domaćem parketu. Međutim, Rumunke u četvrtom setu ponovo izjednačavaju rezultat, da bi poslije petog samo potvrdile kvalitetu svoje igre.

“Mislim da smo sami izgubili, da Rumunija nije pobijedila, nego da je BiH izgubila. Pratili ste cijelu utakmicu i mogli ste vidjeti jedno opuštanje pred kraj utakmice. Vjerovatno su djevojke sebe vidjele na EP-u u Turskoj ili Poljskoj. Nažalost, lopta je okrugla, igra se do posljednjeg poena. Mi nismo izdržali.” – rekao je Goran Nešić, trener odbojkaške selekcije BiH.

Da je sinoćnja utakmica bila itekako dobra, ali ipak ne baš najbolje iskorištena šansa svjesne su i naše odbojkašice, među kojima je najefektivnija na terenu bila Dajana Bošković sa ukupno 27 ostvarenih poena.

“Velika je žal za ovom utakmicom. Mislim da smo imali sve u našim rukama kada smo poveli 2:1 i to nismo iskoristili. Rumunija je igrala svoju igru, mi smo čekali da oni pogriješe – to se nije desilo. Naša neodlučnost i te greške su nas koštale ove utakmice.” – Dajana Bošković, odbojkašica reprezentacije BiH

Naši napola već spakovani koferi za odlazak na Evropsko prvenstvo ipak će sačekati narednu priliku budući da na takmičenju koje se igra od 23. augusta do 8. septembra ove godine i to u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj, i pored sve želje, neće biti zastave Bosne i Hercegovine.