Niti jedan nivo vlasti nije donio nijednu konkretnu mjeru za ublažavanje negativnih posljedica korona virusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na sastanku Grupacije poslodavaca TK, predstavnika Obrtničke komore FBiH sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, a koji je održan jučer u Tuzli istaknuto je da još niti jedan nivo vlasti nije donio niti jednu konkretnu mjeru koja bi doprinijela ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kod velikih poslodavaca sa područja cijele FBiH. Naime, iz grupacije poslodavaca FBiH istaknuto je da je glavna tema bio Prijedlog zakona o oblažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru. Iz Grupacije poslodavaca navode da je Prijedlgo zakona ima nizju niz sugestija i primjedbi a jedna od njih svakako jeste da nije prihvatljiva osnovica ostvarenog prometa u januaru i februaru ove godine za poređenje pada prometa da bi poslodavci ostvrili pravo na subvencioniranje doprinosa.

“Jedna od najznačajnijih primjedbi i na kraju jedinstven stav delegacije Grupacije poslodavaca bio je da nije prihvatljiva osnovica ostvarenog prometa u mjesecima januar i februar 2020 godine za poredjenje pada prometa za 20 i više procenata kako bi poslovni subjekti bili u prilici ostvariti pravo na subvencioniranje doprinosa.”, navedeno je u saopćenju Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona.

Stoga je prihvaćeno da osnovica za poređenje treba biti promijenjena kako bi se sačinila što pravednija varijanta zakona za sve poslovne subjekte koja glasi: Osnovica za poredjenje pada prometa za mjesece definisane zakonom predložit će se da bude prosječni mjesečni promet ostvaren tokom 2019. godine.

“Premijer Novalić je podržao delegaciju Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona u njihovom nastojanju za ukidanje parafiskalnih nameta na svim nivoima a posebno na nivoima kantona.”, navode iz Grupacije poslodavaca TK.

Grupacija je posebno istakla doprinos koji svakodnevno dolazi od zdravstvenih radnika, policajaca, vatrogasaca, vojnika, civilne zaštite, domaćih proizvodjača hrane, distributera, radnika koji rade na održavanju svih funkcija iz sfere javnih preduzeća čistoće, vodosnabdijevanja, električne energije i slično.