Nizom aktivnosti u Tuzli obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen je danas nizom aktivnosti u Tuzli gdje su za građane na nekoliko lokacija organizovane akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi i mjerenje krvnog pritiska.

 

Tema Svjetskog dana dijabetesa i Svjetskog mjeseca dijabetesa 2018. i 2019. godine je “Porodica i dijabetes”. Cilj dvogodišnje kampanje je podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na porodicu. Ključno je promovisati ulogu porodice u praćenju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu. Zato je Dom zdravlja Tuzla u MZ Slatina i na još dvije lokacije u gradu organizovao akcije besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi.

 

„Ove akcije su veoma dobre pošto narod sav ne može da stigne u domu zdravlja da izmjeri krvni pritisak i šećer u krvi. Mi imamo dobru saradnju sa domom zdravlja i oni se nama uvijek ovrate i dođu i to je dobro i za penzionere i za građanstvo“, izjavio je Zoran Bijelandžija, stanovnik MZ Slatina.

 

Rana dijagnoza i liječenje su ključni za sprječavanje komplikacija dijabetesa i postizanje što boljih rezultata u liječenju i što kasnijoj pojavi komplikacija, a za to je nužno redovno kontrolisati nivo šećera u krvi, Zahvaljujući donatorima Dom zdravja Tuzla danas je

registrovanim dijebetičarima uručio aparate za mjerenje šećera u krvi.

 

„Puno mi ovo znači. Inače, pridržavam se terapije, pijem lijekove, vodim računa o ishrani. Dobila sam ovaj aparat, drago mi je, da kontrolišem svoj šećer i tako“, kazala je Hajrija Memišević, stanovnica MZ Slatina.  

 

Preko 425 miliona ljudi u svijetu trenutno živi sa dijabetesom. Većina ovih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se može pravilno tretirati i bolest držati pod kontrolom kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, promociju zdravog životnog okruženja i podršku porodice. Procjenjuje se da jedna od dvije osobe koje trenutno žive sa dijabetesom tipa 2 nema postavljenu dijagnozu, zato je važno reagovati na prve simptome.

 

„Pojačana potreba za hranom, česta glad, pojačano mokrenje, pojačana potreba za tečnošću i veliki gubitak na težini. Ako osoba primjeti ove simptome da je to znak da se obrati svom porodičnom ljekaru gdje će se poduzeti potrebne mjere koje za to trebaju“, kazala je dipl.ms. Sidika Fazlić, odgovorna sestra Odjeljenja polivalentne patronaže Doma zdravlja Tuzla.

 

Prema procjenama Internacionalne Dijabetes Federacije (IDF), prevalenca šećerne bolesti u Evropi u starosnoj grupi od 20-79 godina dostigla je 9,1%. Međtim starosna granica se pomijera te sve više mladih oboljeva od dijabetesa. Pa ipak, ako je suditi po današnjim akcijama, kako Doma zdravlja tako i Zavoda za javno zdravstvo TK, odziv mladih i uopšte interes za ove akcije veoma je slab.

 

„Moram reći da uglavnom se odaziva starija populacija. Mladi se ne odazivaju vjerovatno jer misle da ne mogu oboliti. Međutim, trebamo reći da dijebetes se dijeli u dvije kateforije: Tip 1 koji pogađa omladinu i djecu i Tip 2 koji pogađa starije, tako da je itekako moguće da se dijabetes pojavi i u dječijoj dobi. Samo dobra prevencija može dati dobre rezultate i mi to pokušavamo danas da postignemo“, izjavila je Amela Mujanović, doktor medicine Zavoda za javno zdravstvo TK.  

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija.

Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.