32 C
Tuzla
17.07.2024.

Nizozemska ukida lockdown uprkos rekordnom broju zaraženih koronavirusom

Očekuje se da nizozemska vlada objavi u utorak da će dopustiti ponovno otvaranje restorana, barova i pozorišta uprkos rekordnim brojevima zaraženih od koronavirusa.

Očekuje se da premijer Mark Rutte i ministar zdravstva Ernst Kuipers objave nova pravila na konferenciji za novinare u 19 sati po lokalnom vremenu.

Vlada je u ponedjeljak navečer objavila zvaničnu preporuku zdravstvenih eksperata i zvaničnika lokalnih vlada koji podržavaju ukidanje striktnog lockdowna koji je na snazi od sredine decembra prošle godine.

Uprkos rekordnim ciframa zaraženih, eksperti tvrde da omikron varijanta koronavirusa, koja je sada dominantna u Nizozemskoj, “ima manje ozbiljnu kliničku sliku” od delta varijante, koja je izazvala prethodni val zaraze.

Studije pokazuju da je broj bolničkih prijema zaraženih omikron varijantom niži za između 40 i 60 posto, dok su prijemi u jedinice intenzivne njege prepolovljeni, saopćili su eksperti.

Vladini savjetnici saopćili su da bi se trebalo dopustiti da barovi, restorani i pozorišta budu otvoreni do 22 sata.

Vlasti će morati stvoriti propusnicu koja pokazuje kada je osoba potpuno vakcinisana ili se oporavila od zaraze, ili može pokazati negativni nedavni test. Također se očekuje da parkovi za zabavu i sportska takmičenja budu ponovo otvoreni za posjetioce.

U ponedjeljak je više od 60.000 novozaraženih registrovano u 24-satnom periodu.

Nizozemska granska organizacija za javno zdravlje i sigurnost, GGD GHOR, saopćila je da je dostignuta maksimalna popunjenost medicinskih kapaciteta te da građani moraju čekati duže da bi bili testirani na koronavirus, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

TUZLA