Njemačka nastavlja podršku uništavanju viška municije zaostalog iz rata u Bosni i...

Njemačka nastavlja podršku uništavanju viška municije zaostalog iz rata u Bosni i Hercegovini

Autor: -
Foto: Ilustracija

Christiane Hohmann, ambasadorica SR Njemačke i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini su dana 10.10.2017. godine potpisale drugi po redu ugovor u ovoj godini za UNDP-ov projekat „EXPLODE+ (Urgent Action Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina – Phase 3“).

Sredstva u iznosu od 250.000 eura će poslužiti za uništavanje artiljerijskih sredstava i kompleksnih raketnih sistema zaostalih iz rata, a koji predstavljaju i opasnost za sve građane u BiH.

Ovo je peti put da se stavljaju na raspolaganje sredstva koja pomažu u prevazilaženju problema viška municije u BiH. Savezna Republika Njemačka je do sada sudjelovala u procesu uništavanja municije, a sada i raketnog goriva sa 1,1 miliona eura.

Njemačka je u ovoj godini već stavila na raspolaganje sredstva u visini od 250.000 eura, a tim sredstvima je uništeno gotovo 2,4 miliona metaka municije za malo oružje i lako naoružanje i oko 35.700 artiljerijske municije.

Od 2010. je godišnje širom svijeta bilo preko 28 neplaniranih eksplozija skladišta municije. Bosna i Hercegovina je također ugrožena zbog velike količine stare i nesigurne municije.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 15.500 tona zaliha municije, od toga je 8.500 tona viška municije (čiji je prosjek starosti preko 35 godina). Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u decembru 2016. godine usvojilo plan za uništavanje municije u 2017. Isti plan predviđa da u 2017. godini bude uništeno 4.500 tona nesigurne municije.

Sa ovom donacijom proces uništavanja municije se može nastaviti i time povećati sigurnost ljudi u Bosni i Hercegovini. Ova njemačka donacija je također i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viška naoružanja.

Pored ovoga, Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Dosada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje oko 3,5 miliona eura.