Njemačka želi da vidi BiH kao jaku multietničku državu integrisanu u EU

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Marije Uebber.

Novoimenovana ambasadorica Uebber je kazala da su Bosna i Hercegovina i Savezna Republika Njemačka međusobno povezane, naročito kroz razne trgovinske odnose, programe razmjene i partnerstva između gradova, i konačno zbog velikog broja bh. državljana koji su tokom rata našli utočište u Njemačkoj.

Uebber je istakla da Njemačka podržava perspektivu priključenja Evropskoj uniji za sve zemlje zapadnog Balkana, a BiH želi da vidi kao jaku multietničku državu integriranu u euroatlantske strukture, ističući da je Njemačka Bosni i Hercegovini na tom putu pouzdan prijatelj i pomagač. U tom kontekstu, predsjedavajući Komšić je kazao da će BiH raditi na provedbi mjera i preporuka iz Mišljenja EP o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Zajednički je ocijenjeno da dvije zemlje imaju dosta široku i dobru saradnju. Također, sagovornici su složni da će se postepenim približavanjem Evropskoj uniji početi rješavati svi izazovi pred kojima BiH stoji, između ostalih i pitanja mladih, za koje, da bi ostali u BiH, treba dalje stimulisati privredni rast i odlučno se boriti protiv korupcije.

Komšić je iskazao zahvalnost za sveukupnu kontinuiranu podršku i pomoć Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu, te poželio novoimenovanoj ambasadorici uspješan mandat u BiH.