NLB Banka i Ekonomski fakultet u Tuzli: Zajedno zaustavimo odlazak mladih/FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Tuzli je u četvrtak i petak održana Šesta internacionalna konferencija o emigracijama i konkurentnosti zemalja jugoistočne Evrope. Najizraženiji negativni uticaj emigracija odnosi se na smanjenje ljudskog kapitala, što utiče na tržište rada, državni budžet, ekonomski rast i konkurentnost zemlje.
Da banke predstavljaju najorganiziraniji dio privrednog i finansijskog sektora u bankarskoj industriji, te da stvaraju preduvjete za razvoj boljeg društva i života na ovim prostorima, kontinuirano ulažući u ljude i ljudski potencijal, svakako svjedoči primjer NLB Banke. Sa krunom jednog od najpoželjnijih poslodavaca, NLB Banka već pet godina educira i nesebično dijeli znanja i već stečeno iskustvo sa studentima Ekonomskog fakulteta, budućim naraštajima u bankarskom sektoru. Koliko je važna praksa i praktično znanje stečeno u struci, vještine koje se ne možemo naučiti u školama, govori i analiza PISA-e koja pokazuje da je svaki drugi srednjoškolac funkcionalno nepismen. Zbog toga je prilika koju NLB Banka nudi studentima Ekonomskog fakulteta u Tuzli odličan primjer dobre prakse.

“Ova praksa će u svakom slučaju doprinijeti kako studentima tako i organizacijama na način da će prepoznati one koji su prema njihovim kriterijima zadovoljili i bili poželjni zaposlenici, a u budućnosti i odabrani kao zaposlenici.”, rekao je prof.dr.sci. Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu UNTZ.

U zemlji kakva je BiH, iz koje stanovništvo više odlazi, nego što dolazi, dobra praksa NLB Banke je itekako prepoznata. Ulaganje u ljudski potencijal jedan je od razloga koji je učinio NLB Banku najpoželjnijim poslodavcem u 2019. godini, u prvi plan staviti ljude i čvrsto stojati iza toga, potvrđuje i današnji sporazum o strateškom partnerstvu.

“Mi kao grupacija zaista tretiramo ovu regiju kao naš dom i mjesto gdje zaista želimo da ulažemo. Ekonomski fakultet je moj fakultet, ja kao Tuzlanka imam psoebne emocije.S vake godine imamo veoma interesanstne teme. Ove godine je svima aktuelna tema migracija i odlazak mladih ljudi,e dukovanih kadorva iz BiH tako da smo veoma zadovoljni što ćemo i ove godine po po peti puta podržati jednu ovakvu naučnu konferenciju.”, rekla je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo.

Žigićka nagalašava da za NLB Grupu, Jugoistočna Evropa nije samo mjesto na mapi. NLB Grupa je mnogo više od finansijske institucije jer pored odličnih poslovnih rezultata koji pokreću ekonomski razvoj, NLB Grupa doprinosi boljoj kvaliteti života u cijelom regionu.

“Taj kadar prije završetka škole treba da bude svjestan da ima prostora u ovoj zemlji,da ljudi ne treba da odlaze, da se cijeni uspješno završeno školovanje. Svakako pozivamo studente da kada se odlučuju koju banku da izaberu za svoju praksu, da se odluče za NLB Banku.”, istakla je.

Godinama unazad NLB banka promoviše vrijednosti koje u prvi plan stavljaju ljude, razvoj ljudskih potencijala, kontinuirano učenje i povrjerenje ujedno stvarajući preduvjete za razvoj dobrih priča na ovim prostorima.