20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Nogometna reprezentacija BiH propušta još jednu smotru najboljih nogometnih selekcija

Oktobar je mjesec najvećeg uspjeha, ali i razočarenja nogometne reprezentacije BiH. Prije sedam godine plasirali smo se na smotru najboljih selekcija svijeta, a nakon tog nismo uspjeli biti učesnici nijedne završnice najboljih selekcija.

Od sticanja nezavisnosti samo jednom. I to po dirgentskom palicom najboljeg nogometaša Bosne i Hercegovine svih vremena Safeta Sušića. Te jesenje oktobarske večeri, kada smo se plasirali na Mundijal u Brazil, selektor Sušić nas je sa svojim izabranicima učinio ponosnim.

Iste godine Sušić je smijenjen, dolazili su novi selektori, međutim, nijedan nije uspio ono što je legendarni Pape. Mijenjali smo selektore, Baždarevića i Prosinečkog, ali rezultata nije bilo, kao i ni s odlazećim selektorom Bajevićem, koji je došao na ovu funkciju za posljednju operaciju baraža.

Nakon Bajevića, ko je sljedeći, pitaju se razočarani bh. navijači koji ni ovaj put neće gledati svoju reprezentaciju na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Bh. nogometna kuća potrošila je vrlo brzo još jedno respektabilno nogometno ime, Princa sa Neretve.

Još kad se tome doda činjenica da je naš kapiten Edin Džeko na zalasku reprezentativne karijere, ostaje gorčina za propuštenim šansama, jer proći će vremena i vremena kada ćemo imati takvu igračku veličinu, a nadasve sportskog ambasadora.

Ni Miralema Pjanića sigurno nećemo još dugo gledati u reprezentaciji. S kojim igračima, s kojim selektorom u budućnost.

Činjenica je da je neminovna smjena generacije. Ko god bio selektor čeka ga težak put, ma gdje god igrali domaće utakmice, bilo to u Zenici, Sarajevu, Banjoj Luci ili Mostaru.

Dakle, slijedi  buran period u krovnoj kući bh. nogometa. Rekonstrukcija Saveza, od igrača i selektora, pa do predsjednika.

IZVOR: RTV Slon/federalna.ba

Vezane vijesti

TUZLA