23 C
Tuzla
24.07.2024.

Nova kiša – novi problemi: Tuzla ponovo pod vodom

Preliminarne štete nastale u poplavama koje su zadesile Tuzlu prije 10-tak dana, procijenjene su na više od četiri miliona maraka. Do sada je 430 građana prijavilo nastale štete na privatnim posjedima, pravnim licima i komunalnoj infrastrukturi. Nova kiša koja je sinoć padala, napravila je nove štete. Tuzla je ponovo bila pod vodom.

“U toku noći nije bilo moguće davati nikakve procjene šteta, moglo se samo djelovati kako bi štete bile što manje. Ono što mogu kazati jesu da su naše službe za spašavanje djelovale cijelu noć” – kazao je Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za civilnu zaštitu.

Sinoćnja kiša neće uzrokovati štete kakve je uzrokovala kiša prije 10-tak dana, s obzirom da je sinoćnja kiša padala na oko 30 litara po kvadratnom metru.

“Jednostavno ne postoji sistem odvodnje oborinskih voda od kišnice koji je projektovan na ovakve vrste padavina i posljedica toga je da voda izlazi iz šaktova jer ne može sve da prime, još ako se neki zapuše od pijeska ili zemlje problem postaje veći” – naglasio je Stjepić.

Štete od oko milion maraka u posljednjim poplavama pretrpio je Sportsko-kulturno-privredni centar Mejdan. Mejdan ni sinoć nije bio pošteđen. Neke od prostorija, ponovo su bile pod vodom. Scenarij na svu sreću nije ni približan onome prije dvije sedmice.

“Voda nam je sada ušla sa sjeverne strane i potopila je pješačku zonu. Ušla je u naš veliki magacin. Desilo se to da je voda prodrla tamo gdje nije prošli put” – rekao je Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdan Tuzla.

Veliki broj vreća sa pjeskom pripremljen i postavljen ispred određenih dijelova Mejdana, da bi se preventivno djelovalo, što je u konačnici i dalo određene rezultate, jer veća količina vode nije doprla u porstorije Mejdana. Saniranje šteta uzrokovanim u posljednjim poplavama uveliko su u toku.

“Mi se sada nalazimo u velikoj dvorani gdje se pristupa demontaži plavljenog parketa, da bi se oslobodila ploča da se suši jer je to prva predradnja za ugradnju novog parketa. Kuglana je u potpunosti uništena, a u narednom periodu ćemo pristupiti demontaži” – istakao je Elezović.

Štete su ogromne, a finansijska pomoć je neophodna. U skladu sa vašim mogućnostima, finansijsku pomoć možete izvršiti uplatom na račun broj: 1321002022764967, a za uplate iz inostranstva na račun broj: IBAN: BA391321010098470964 otvoren kod NLB BANKE TUZLA sa naznakom ,,MEJDAN ZA BUDUĆE GENERACIJE” .

Pozivom na telefonski broj 090291060 donirate 2,00 KM za pomoć u obnovi Mejdana.

Vezane vijesti

TUZLA