11 C
Tuzla
07.07.2022.

Nova knjiga prof. Dženete Omerdić ‘Osnovi teorije države’

 Knjiga “Osnovi teorije države”, autorice Dženete Omerdić, nedavno je izašla iz štampe u izdanju Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Riječ je o naučnom štivu, koje predstavlja sistematizirani pristup temeljnim elementima, svojstvenim svim državama i uopće teorijskom modelu države kao organizacije.

Istovremeno, najnovija knjiga ove autorice može se percipirati i kao svojevrsni vodič, angažirana literatura za sve one koji pretenduju da sudjeluju u izgradnji moderne i demokratske državne strukture, temeljene na savremenim teorijskim obrascima i demokratskim postignućima.

Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli knjiga “Osnovi teorije države” proglašena je univerzitetskim udžbenikom, a njena promocija zakazana je za danas, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Autorica knjige prof. dr. Dženeta Omerdić za Fenu pojašnjava kako je stvarni motiv za najnoviju knjigu bio da se studenti, prevashodno, studenti pravnih fakulteta i drugih društvenih fakulteta nauče kako država treba da izgleda “a da bismo imali dovoljno i personalnih i institucionalnih kapaciteta da hitno otklanjamo nedemokratske elemente države u kojoj živimo”.

– S tim u vezi, u udžbeniku su prikazana, najprije, pravila kako država treba da izgleda, a onda je kroz primjere objašnjeno kako su instituti koji su joj svojstveni u nekim državama pravilno primjenjeni i imaju dobre rezultate, a sve s ciljem da se to implementira i u Bosni i Hercegovini. Ono što, zapravo, tjera na razmišljanje one koji će čitati i učiti iz ove knjige jeste pitanje savremenih izazova s kojima se suočavaju sva demokratska društva, odnosno društva koja pretenduju da budu demokratska – precizira Omerdić.

Na upit o tome u kojoj mjeri teorijski uvidi i obrasci korespondiraju sa aktuelnim stanjem, praksom i prioritetima države Bosne i Hercegovine, autorica knjige podsjeća na princip vladavine prava i princip odgovornosti u rukovođenju državom, te obavezu građana da koriste vlastita prava, ali i obaveze kada se radi o izgradnji i jačanju društva i države.

– Podsjećam na nešto što postoji od Antike do danas, a što naši predstavnici vlasti, ili nisu naučili, nisu imali prilike da nauče, ili nisu željeli da nauče, a što, definitivno, treba biti promijenjeno u Bosni i Hercegovini – kazala je, navodeći kako u suštini podsjeća na obavezu zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa vlasti.

Knjiga ih, prema riječima autorice, ‘upućuje’ u njihove nadležnosti i ono što treba raditi, te na ono što treba da bude svojstveno demokratskim društvima.

– Poseban akcenat je stavljen na obaveze građana kao nosioca suvereniteta, te je naznačeno da se građanin ne može baviti politikom, odnosno javnim društvenim poslovima, ukoliko je materijalno ugrožen. U prijevodu, kada ste gladni i kada se borite za golu egzistenciju, onda i prodajete svoje glasove i ne posvećujete se političkim procesima i onda zanemarujete državu i ono što je bitno za svakodnevni život i funkcionisanje svih subjekata države, bez obzira čime se bavili – potcrtava Omerdić.

Promotori knjige “Osnovi teorije države” su – prof. dr. Amela Čolić, prof. dr. Maša Alijević i prof. dr. Zlatan Begić, a jedan od glavnih recenzenata je akademik prof. dr. Omer Ibrahimagić.

Knjiga “Osnovi teorije države”, treća je po redu knjiga ove autorice. Prva knjiga “Bosanski model demokratske vlasti”, štampana je u izdanju JUB “Derviš Sušić”, Tuzla, a druga, čiji je izdavač JP NIO “Službeni list BiH”, nosi naslov “Država nacija u multikulturnom društvu”.

Dženeta Omerdić je vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Autorica je brojnih publikacija, poglavlja u knjigama, članaka i eseja kojima propituje aktuelne društvene teme i dešavanja, te političke odnose i njihove reperkusije. U sklopu profesionalnih aktivnosti aktivna je sudionica naučnih i stručnih projekata. Između ostalog, edukator je Vijeća Evrope u okviru projekta: “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini“, a bila je i koordinatorica Tempus projekta, te sudjelovala u projektima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program “Balkanska regionalna mreža za vladavinu prava”. Članica je tima Univerziteta u Tuzli na ERASMUS + projektu “Inclusion”.

RTVSlon/Fena

POSLJEDNJE DODANO