6 C
Tuzla
25.09.2022.

Nova naredba i preporuke Kriznog štaba FMZ

Novom Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od danas, 05.09., opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Na snazi su i Preporuke za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021. Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dok su  Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ proširene preporukom za dodatnu sigurnost u školama:

“Preporučuje se uposlenicima obrazovnih ustanova što kraće zadržavanje u zajedničkim prostorima obrazovnih ustanova (zbornice, kantine, hodnici i sl.), te obavljanje poslovnih aktivnosti (roditeljski sastanci, sjednice nastavnog vijeća, informacije za roditelje i sl.) usmjeriti na ostale mogućnosti poslovne komunikacije primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)”, stoji između ostalog u Preporukama.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

“S obzirom da je jesen, vratili smo se s godišnjih odmora, četiri su osnovne mjere: Maska, distanca, lična higijena uz što češće pranje i dezinfekcija ruku i sljedeće – Nemojte dolaziti na posao ukoliko imate temperaturu, osjećate se malaksalo ili imate bilo koji respiratorni simptom. Dopustite ljekarima da kažu da li je to sumnja na COVID-19 ili nije, nemojte sami donositi dijagnoze i odlaziti na posao smatrajući da nije to to, da ne bi zarazili vaše kolege i druge osobe sa kojima ste u kontaktu”, poručio je na jučerašnjoj press konferenciji član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez.

Situacija je ozbiljna u svakom slučaju i stalno trebamo gledati kapacitet odgovora zdravstvenog sektora, koji su naši kapaciteti da odgovorimo, i prema tome ne trebamo se opuštati”, potcrtao je.

“Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, upozorio je na press konferenciji član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa, naglašavajuči kako su lokalna povećanja broja slučajeva COVID-19 proteklih dana povezana uz obiteljske proslave i povratak sa ljetovanja, te kako je u narednom periodu posebno važno izbjeći dalji porast slučajeva, i to naročito prema ranjivoj populaciji u kojoj su osobe starije životne dobi.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 05.09.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

POSLJEDNJE DODANO