15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Nova politička snaga u BiH: Zeleni Bosne i Hercegovine predstavili se javnosti


Zeleni Bosne i Hercegovine od danas su i zvanično nova politička opcija u našoj zemlji. Na prvoj javnoj promociji upriličenoj u Sarajevu, javnosti se obratio dio osnivača ove najmlađe političke organizacije u Bosni i Hercegovini.

Ehlimana Spahić, članica Predsjedništva Zelenih BiH i profesorica političke ekonomije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predstavila je organizaciju i ciljeve Zelenih BiH. Prof. Spahić naglasila je da “Zeleni BiH od danas postaju najprogresivnija ekonomska, socijalna i ekološka snaga na političkoj sceni naše zemlje. Zelene ideje su naše zajedničko uvjerenje, naš sisitem vrijednosti u kojem su pravednost, održivi razvoj, zaštita životne sredine, obrazovana i zdrava nacija ključni su motivi iz kojih je nastao projekat Zelenih Bosne i Hercegovine. Jedinstveni smo po svemu! Naš put znači pravedan i uravnotežen
društveni, ekonomski i ekološki razvoj Bosne i Hercegovine. Dobrobit za svakog njenog građanina, socijalna pravda, jednakost pred zakonom, jednake šanse kao i čist i zdrav okoliš vrijedni su borbe, a
to nije samo naša bitka, već interes svakog građanina ove lijepe i perspektivne zemlje“, naglasila je prof. Spahić.


Adis Arapović, doktor političkih nauka i nezavisni zastupnik u Federalnom parlamentu, prvi je Predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine. “Cilj je da ova beskrajno važna ideja zelenog pokreta konačno bude politički artikulirana u našoj zemlji, da dobije potrebnu legitimaciju kroz podršku građana, a da potom ima značajan uticaj na kreiranje i provođenje javnih politika. Zanimaju nas samo velike promjene. Zanima nas samo konkretna akcija koju ovo društvo treba. Na primjer, minimalni dohodak od hiljadu KM za svakoga
, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta, porez na višak bogatstva, obnovljiva energija u svakom domu, neke su od revolucionarnih ideja koje Zeleni donose. Danas pozivamo sve naše sugrađane koji su umorni od dotrajalih i polovnih političkih stranaka, od isluženih političara da zajedno gradimo jednu novu, bolju Bosnu i Hercegovinu udruživanjem oko ideje i tima kojima je sigurna, zdrava i sretna zajednička budućnost iznad svih drugih ciljeva”, naveo je Arapović.

Foto: Zeleni BiH


Nejira Tarić, mlada diplomirana ekonomistica iz Sarajeva i Sumeja Halilović iz Travnika, zlatna srednjoškolka, a danas studentica, naglasili su da “Zeleni BiH nastaju na idejama koje su najbliže najmlađoj populaciji. Zeleni će biti primarno organizacija mladih, ali i svih drugih zaljubljenih u svoju domovinu, njenu prirodu, njenu kulturu i njene potencijale. Jednake šanse i sigurna budućnost su minimum koji mladima treba da ne odlaze iz svoje domovine”.

Slaven Dolić, poduzetnik i ekološki aktivista navodi da “jednom potpuno novom i nezagađenom političkom idejom želimo nadići ideološke, stranačke, etničke i druge nametnute i neizdržive podjele u društvu. Pola svoga života proveo sam čekajući promjene nabolje. Nisu se desile. Zato sam i sam po prvi put odlučio potpuno se aktivirati i posvetiti ovoj plemenitoj ideji”.

Pored njih prisutnima su se obratili i drugi osnivači, prof.dr. Bahrudin Šarić, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli potpuno posvećen održivom energetskom sistemu, te mr. Muhamed Hadžić, ekonomista i bivši logoraš sa 650 dana provedenih u ratnom zatočeništvu s porukom da se ratne strahote i narušavanje bilo čijeg ljudskog dostojanstva više nikad i nikome ne smiju desiti.


Zeleni Bosne i Hercegovine djelovat će i u sklopu Koalicije Država!, te zajedno sa Platformom za progres (PzP), Nezavisnim blokom (NB), Posavskom strankom (PS), Naprednom demokratskom strankom (NDS) i drugim subjektima planiraju zajednički nastup na predstojećim izborima.


Više informacija o Zelelnim Bosne i Hercegovine može se naći na web stranici
www.zeleni.org, te na društvenim mrežama.

POSLJEDNJE DODANO