15 C
Tuzla
02.06.2023.

Nova prilika za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba iz Tuzle i razvoj poduzetničkih ideja

Više od 100 nezaposlenih osoba sa područja Tuzle u narednom periodu imat će priliku izvršiti prekvalifikaciju i stručno osposobljavanje deficitarnih kadrova ili učestvovati u edukaciji za pokretanje vlastitog biznisa. Radi se o učešću u projektu ”Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla” koji provodi Grad Tuzla uz podršku Međunarodne organizacije rada. Za ove namjene osigurana su sredstva od 200 hiljada eura, a projekat će trajati do kraja naredne godine.

Projektom ”Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla” želja je poboljšati prilike za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba. Grad Tuzla je jedan od aplikanata koji su dobili mogućnost sufinansiranja iz Evropske unije, od brojnih općina i gradova, te razvojnih agencija koje su konkurisale za ova sredstva. Sam projekat načinjen je na realnim osnovama, jer su prilikom izrade izvršene analize i ispitivanja potreba tržišta rada, iz čega su proistekle dvije linije koje će biti realizovane putem projekta.

”Prva linija je vezana za prekvalifikaciju i stručno osposobljavanje deficitarnih kadrova koji su proistekli iz ovog istraživanja”, navodi Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

To će značiti da će biti vršena prekvalifikacija za profile zavarivača, električara i zidara, što su već postojeće struke u okviru Mašinske, Elektrotehničke i Građevinske škole. Drugi dio odnosi se na prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za ona zanimanja za koja se u Tuzli ne obrazuju kadrovi, a radi se o pekarima, konobarima keteringa i asfalterima.

”U okviru ove prve linije podrške će biti ukupno obuhvaćeno 60 nezaposlenih osoba koje će moći dobiti sredstva iz projekta, da im mi kao partner u projektu platimo kompletnu edukaciju po pitanju prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja”, kaže Lugavić.

Njihova obaveza je da budu redovni na predavanjima, da polože ispite, kako bi dobili diplome i time uspješno okončali edukacije. Za drugu grupu nezaposlenih, praksa će se vršiti kod poznatih poslodavaca, a imat će mogućnost da dobiju zaposlenje u nekoj od firmi.

”Imamo ukupno 17 partnera zajedno sa Gradom Tuzla. Partneri su iz vladinog, nevladinog sektora i privrede. Partneri iz sektora privrede su iskazali potrebe za ovim deficitarnim kadrovima i svi oni koji budu prošli ove edukacije će odraditi dio praktičnog rada u partnerskim privrednim subjektima, gdje će vlasnici odabrati one najbolje i sklopiti ugovor o radu s njima”, ističe on.

Drugi segment ili linija projekta je za nezaposlene osobe koje će učestvovati u edukaciji za razvoj poduzetničkih ideja. Bit će obuhvaćeno 60 osoba koje imaju ideje šta bi radili, a naučit će kako pretočiti ideje u stvarnost i pokrenuti vlastiti biznis, odnosno registrovati djelatnost.

”Mi ćemo iz sredstava projekta platiti kompletnu edukaciju i podržati 15 poslovnih planova koji budu ocijenjeni kao najbolji od komisije, podržat ćemo ih finansijskim sredstvima”, naglašava Lugavić.

Ovo znači da bi projekat trebao donijeti i nova radna mjesta, pa će tako priliku za zaposlenje dobiti 30 nezaposlenih koji će izvršiti prekvalifikaciju i 15 nezaposlenih koji će pokrenuti svoj biznis. Javni poziv za učešće u ovom projektu za nezaposlene osobe otvoren je do 22. aprila, a svi detalji i upute za prijeve, dostupni su na web stranici Grada Tuzla. Iz nadležne Službe pozivaju  nezaposlene da što prije apliciraju, jer će to biti jedan od kriterija za odabir učesnika projekta. Projekat će trajati do kraja 2023. godine.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!